Summit-ul celor Trei Mări. Coita: Să abordeze extrem de serios

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări este, din perspectiva analistului Alex Coita, mai mult decât o chestiune de protocol.

"Dincolo de discuțiile noastre de bucătărie privind bugetul Președinției și banii alocați pentru acest eveniment, Summit-ul Inițiativei celor 3 mări (TSI) ar trebui să figureze pe radarul nostru din foarte multe motive, toate justificate.

Față de alte inițiative de cooperare regională care sunt doar rezervoare de sinecuri, TSI e un format pragmatic, orientat către obiective care se pot obține în mod realist și fundamentat în deficite clare de integrare la nivel regional.

Un ax de transport de mare viteză nord - sud, între Baltici și Grecia, ar schimba în bine expunerea economică și geopolitică a României, conectând huburi complementare și generând sinergii. Nu mai vorbesc de impactul potențial asupra regiunii de est a României", susține analistul.

 "Creează condițiile pentru a fi realizat principalul obiectiv al României"

"În egală măsură, dezvoltarea infrastructurii energetice, intrarea Americii pe piața regională, în competiție cu Rusia, concretizarea exploatării zăcămintelor din Marea Neagră și integrarea gazoductelor ar avea numai efecte benefice asupra regiunii. De altfel, prezența la București a Secretarului pentru energie al SUA, Rick Perry, spune răspicat ce dorește America în momentul de față - undă verde pentru investiția offshore al cărui vârf de lance este Exxon, singura companie care are tehnologia să extragă gazele din Marea Neagră. Depinde acum de România să negocieze o soluție echitabilă din care cetățeanul să obține un beneficiu cât mai mare.

La fel de interesantă este și capacitatea TSI de a acționa ca o curea de legătură cu alte formate regionale, nu în ultimul rând formatul 16 + 1 al Chinei, care are propriul mega-program de dezvoltare a infrastructurii (Belt and Road Initiative).

Sprijinul răspicat al administrației Trump pentru TSI creează condițiile pentru a fi realizat principalul obiectiv al României în raport cu relația transatlantică: consolidarea și intensificarea interdependenței în materie de securitate și apărare, în paralel cu intensificarea accelerată a cooperării în domeniul economic și de afaceri. Cele două sectoare se potențează reciproc, iar America și România sunt departe de a-și fi atins potențialul de cooperare economic. Dolarii americani, investiți pe termen lung în proiecte care să aducă prosperitate, dezvoltare și locuri de muncă în țară, constituie o garanție în plus a ancorării României în spațiul occidental, ca partener strategic în măsură să contribuie în mod activ la atingerea intereselor mutuale", scrie Alex Coita.

"Să gândească modalități de a contribui activ"

Lista de motive poate continua. Dar concluzia este una singură: România ar trebui să abordeze extrem de serios formatul TSI, dincolo de banii de protocol sau oportunități de imagine, și să gândească modalități de a contribui activ la proiecte care să ne întărească atât economic cât și din punct de vedere al securității:

creșterea importanței Mării Negre în plan regional;
conectarea unor puncte disparate pe harta economică și deschiderea unor oportunități noi pentru România ca actor regional;
folosirea resurselor noastre pentru a sprijini dezvoltarea țării dar și pentru a proiecta influența în plan regional;
implicarea SUA în proiecte economice strategice care să întărească atât parteneriatul transatlantic cât și situația materială a românilor;
explorarea unor modalități prin care China să contribuie la rândul ei la dezvoltarea regiunii, în mod complementar față de partenerii strategici ai României.
TSI e un tren care poate oferi o perspectivă noua și concretă viitorului României. Este bine că România s-a urcat, însă pentru a putea beneficia cu adevărat de pe urma acestei inițiative e nevoie să fim un actor proactiv și să negociem bine interesul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel