Stareţul Mănăstirii Vatoped de pe Muntele Athos, arestat pentru afaceri imobiliare

O razie de proprții pe Muntele Athos a adus în actualitate o afacere de milioane de euro în care este implicat și o înaltă față bisericească. Potrivit presei elene este vorba despre starețul Mănăstirii Vatoped   de pe muntele sfânt, care ar fi obținut sute de milioane de euro de pe urma unor afaceri imobiliare.

Poliţia elenă şi-a mobilizat toate forţele ca să prindă infractorii cu sutană. Autorităţile au închis mai multe drumuri de acces şi au supravegheat coastele Peninsulei Athos cu mai multe nave. Cu rezultate: Stareţul mănăstirii Vatopedu, Ephraim, a fost arestat pentru afaceri frauduloase cu imobile, scrie adevarul.ro.

Egumenul ar fi câştigat sute de milioane de euro din tranzacţiile neortodoxe. El a fost pus sub arest la domiciliu până ce va fi finalizată ancheta. Alte 31 de persoane sunt implicate în afacerile imobiliare care au păgubit statul.

Stareţul Ephraim şi călugării de la mănăstirea Vatopedu au demonstrat statului cu un document din secolul al XIV-lea că lăcaşul a fost cândva propietarul unui lac din nordul ţării.

Guvernul conservator a căzut la înţelegere cu Biserica şi a dat în 2005 mănăstirii compensaţii pentru lac, constând în imobile ale statului, pe care feţele bisericeşti le-au valorificat cu o măiestrie de invidiat. Autorităţile vorbesc în acest caz inclusiv despre suspiciuni de spălare de bani.

La vremea respectivă, afacerea cu mănăstirea a provocat un imens scandal, în urma căruia trei miniştri ai Executivul conservator (2004-2009) au fost nevoiţi să demisioneze în 2008. Printre aceştia şi ministrul elen al Marinei Comerciale, Ghiorghios Voulgarakis.

Mănăstirea Vatopedu de pe Muntele Athos, construită de împăratul Teodosie cel Mare, este renumită pentru corul ei şi pentru tămâia cu miros persistent folosită la celebrările liturgice. Stareţul Ephraim s-a întors recent din Rusia unde a avut întrevederi cu preşedintele Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin. Clericul are legături strânse şi cu Familia Regală a Marii Britanii

Manastirea situata in partea de nord-est a peninsulei Athos, este inchinata Bunei Vestiri, pranuindu-si hramul in data de 25 martie, in aceasta zi avand loc mare priveghere si procesiune.

Manastirea Vatoped - scurt istoric

Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor athonite, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Distrusa apoi de Iulian Apostatul, ea ar fi fost rectitorita de Teodosie cel Mare (379-395) in semn de multumire catre Maica Domnului pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.

Cladirile actuale ale manastirii au fost zidite in vremea imparatului bizantin Manuel I Comneanul. Imensa arhiva a Manastirii Vatoped pastreaza hrisoave de la imparatii bizantini si patriarhii Constantinopolului, de la printii Serbiei si tarii Rusiei si nu mai putin de 14.000 de documente care marturisesc despre purtarea de grija a vrednicilor de pomenire voievozi ai Tarilor Romane.

Neagoe Basarab a zidit o biserica cu hramul "Sfantului Brau al Maicii Domnului", o pivnita mare, vinaria, hambarele, bucataria si camari pentru paine. Tot el a reconstruit turnul Prea Sfintei Fecioare si a acoperit biserica cea mare cu plumb. In Viata Sfantului Nifon ni se mai spune ca Neagoe Basarab a daruit Manastirii Vatoped un mar de aur cu pietre pretioase, pentru icoana Maicii Domnului Vimatarissa, care insa nu s-a mai pastrat pana in zilele noastre.

Alexandru Lapusneanul, Ieremia Movila si Vasile Lupu au ajutat si ei cu mari danii si mosii. Este precizat ca Sfanta si MareaManastire Vatoped a avut nu mai putin de 24 de manastiri inchinate (metocuri) in tarile romane, cele mai de seama fiind Manastirea Golia, din Iasi, Manastirea Slatina, din Suceava, si Biserica Precista, din Galati.

Manastirea are 12 paraclise in interior si 19 in exterior. Dintre acestea, cinci sunt incorporate in biserica centrala. De o parte si de alta a Bisericii centrale a Bunei Vestiri se afla Paraclisul Sfantul Nicolae si Paraclisul Sfantul Dimitrie. Pe mosia acestei manastiri se afla trei schituri romanesti: Schitul Sfantul Ipatie, Schitul Sfantul Ioan Botezatorul si Schitul Sfantul Gheorghe. Schitul romanesc Colciu, aflat in purtarea de grija a manastirii, este schitul in care a vietuit Parintele Dionisie Ignat.

Manastirea Vatoped adaposteste si cateva din cele mai de pret odoare ale sfintei noastre ortodoxii. Aici se pastreaza Braul Maicii Domnului, o parte din Sfanta Cruce a Mantuitorului si o parte din trestia cu care I s-a dat buretele cu otet, o cruce a Sfantului Constantin cel Mare, sfinte moaste cum ar fi capul Sfantului Ioan Gura de Aur (urechea stanga este neputrezita; la aceasta i-a talcuit ingerul Sfanta Evanghelie si a ramas neputrezita, spre marturie ca a fost adevarata talcuirea ingerului) si cel al Sfantului Grigorie de Nazianz, acesta din urma ferecat la 1709 de Maria Doamna, sotia lui Serban Cantacuzino. In biserica se mai pastreaza si un deget al Sfantului Ioan Botezatorul simana Sfantului Grigorie Decapolitul, daruita de doamna Maria Cantacuzino.

Doua cruci de la Sfantul imparat Constantin cel Mare, facute dupe modelul celei care i s-a aratat pe cer, inainte de a incepe lupta cu Liciniu, se pastreaza pe Sfanta Masa. In manastire se mai pastreaza si paharul oferit de Manuel Comneanul, renumit ca izvorator de tamaduiri impotriva otravurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel