ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: CURS și Avangarde, despre diferența majoră dintre exit-poll și rezultate finale

Alegeri europarlamentare
Alegeri europarlamentare

CURS și Avangarde au transmis un comunicat de presă în care explică diferența dintre exit-poll și rezultatele finale la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014.

Performanţa institutelor care realizează exit-poll-uri se măsoară prin analiza diferenţelor dintre estimările sondajului la urne prezentate în seara votului şi rezultatele numărătorii voturilor efectuate ulterior de către BEC.

De regulă, cei mai utilizaţi indicatori de măsurare sunt încadrarea în marja maximă de eroare stabilită şi abaterile sau media procentuală a abaterilor estimărilor sondajului la urne faţă de rezultatele BEC pentru partide şi independenţii care au candidat. Alţi indicatori precum diferenţa procentuală dintre primii doi candidaţi în sondaj şi la rezultatele finale, ordinea candidaţilor, în principal a primilor trei etc. pot fi de asemenea utilizaţi în măsurarea performanţei.

VEZI ȘI: REZULTATE FINALE la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Vezi anunțul făcut de BEC

Exit poll-ul realizat de CURS/Avangarde a avut un eşantion de 15.500 respondenţi şi o marjă maximă de eroare de 2,5% la un nivel de încredere de 95% (în stabilirea marjei de eroare au fost luaţi în calcul, pe lângă volumul eşantionului şi influenţa refuzurilor, de circa 20%, precum şi alţi factori disfuncţionali).

Constatări

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Aşa cum rezultă din tabelul pe care-l prezentăm cu datele publicate de TVR şi BEC, abaterile dintre rezultatele exit-poll-ului şi cele ale BEC sunt foarte mici, ceea ce arată o performanţă ştiinţifică meritorie.

Astfel, estimările s-au încadrat cu mult sub marja de eroare stabilită, cu o singură excepţie, votul pentru Alianţa PSD-UNPR-PC unde estimarea a depăşit cu 0,4% marja de eroare anunţată de +/-2,5%.

Pentru toate celelalte partide, diferenţele între estimări şi rezultatele efective a fost de sub 0,8%, iar pentru Mircea Diaconu de -1,4%. La estimările pentru partide precum PP-DD, PNL, PDL, Forţa Civică sau PRM diferenţele au fost zero (PPDD) sau cu abateri de sub 0,4% (de ex. 0,1% pentru PNL, 0,1% pentru PRM, 0,2% pentru PDL).

De altfel, media abaterilor pentru partidele menţionate în tabel, inclusiv PSD, este de 0,7% (şi aceasta scade dacă se iau în considerare toate partidele şi candidaţii).

VEZI ȘI: Europarlamentare 2014: Află cu ce partid ești compatibil

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. În concluzie, o depăşire minimă a marjei de eroare într-un singur caz (ceea ce ştiinţific se acceptă deoarece estimările sunt garantate cu o probabilitate de 95%, adică în cinci cazuri dintr-o sută se admite greşeala) şi încadrarea cu mult sub marja maximă în toate celelalte cazuri arată că acest consorţiu format din cele două institute au obţinut cele mai bune estimări şi de această dată (lucru recunoscut, de altfel, şi de unele analize din presa scrisă, evident nu de către adepţii teoriei manipulării).

Aceasta cu atât mai mult cu cât depăşirea cu 0,4% a marjei stabilite în cazul PSD poate fi explicată prin numărul mare de voturi nule, de circa 6% care, în orice variantă, ar fi mărit scorul obţinut de PSD cu cel puţin 2%.

Tabel cu rezultatele publicate (cu scoruri peste 2%) ale exit–poll-ului pentru TVR şi rezultatele finale (99,99%) ale BEC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel