Șeful legendarului Centru Spațial din Houston, William T. Harris, cunoscut pentru expresia "Houston, we have a problem" a vorbit despre posibilitatea ca oamenii să ajungă pe Marte.
În acest moment, Agenția spațială americană NASA caută tinere talente – directorul, William T. Harris este prezent la Viena. Începând cu anul școlar viitor, vor avea loc „cursuri NASA” speciale la șase instituții de învățământ. Un acord în acest sens a fost semnat vineri cu ministrul Educației din Viena, Martin Polaschek.
"Speranța este că oamenii vor ajunge pe Marte, în următorii 10 până la 15 ani. Sperăm că vom începe misiunea Artemis anul viitor. Apoi un echipaj va orbita luna și se va întoarce. Dezvoltăm un tip de vehicul complet diferit de cel folosit în misiunea Apollo. Oamenii vor merge mai departe în spațiu decât oricând. Toate acestea se fac treptat, astfel încât totul să se desfășoare în siguranță. Pentru că cel mai important lucru este grija față de viața oamenilor. Apoi, în sfârșit, vom învăța cum să folosim resursele lunare," a spus Harris pentru publicația Krone.
Iată o parte din interviul acordat publicației menționate anterior:
Reporter: Domnule Harris, sunteți șeful Centrului Spațial din Houston. De câte ori ați auzit fraza „Houston, avem o problemă?”
William T. Harris: Este o expresie foarte populară, dar prefer să aud: „Houston, avem o soluție pentru că noi planificăm totul cu atenție și ne asigurăm că găsim soluții".
Reporter: Având în vedere războiul din Ucraina, cum merge cooperarea cu rușii? De exemplu pe stația spațială internațională.
"Încă bine. Pe Stația Spațială Internațională trebuie să atribuim conceptul original - cinci agenții spațiale s-au reunit. ESA europeană, NASA din Statele Unite, agențiile spațiale canadiene și japoneze și Roscosmosul rusesc. Stația a fost proiectată astfel încât nici o națiune să nu poată zbura singură. Este nevoie de cooperarea tuturor națiunilor!
Reporter: Crezi în viața extraterestră?
"În orice caz, nu există nicio dovadă că nu există viață în altă parte. Am descoperit elementele carbon, sulf și apă – elementele de bază ale vieții – pe un asteroid vechi de 4,5 miliarde de ani. Poate așa a început viața pe pământ. Și așa s-ar fi putut întâmpla în întreaga galaxie. Prin urmare, este foarte probabil să nu fim singuri în univers," a mai spus Harris.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu