Secretul cutremurelor din Galați a fost descoperit. Amănunte din raportul oficial

mihnea-costoiu
mihnea-costoiu

La Institutul Național pentru Fizica Pământului, un colectiv coordonat de ministrul Cercetării Mihnea Costoiu a ajuns la primele concluzii oficiale cu privire la cauzele numeroaselor cutremure din zona Izvoarele, județul Galați. Raportul oficial urmează să fie publicat vineri.

Principala concluzie la care au ajuns specialiștii este că mișcările tectonice nu au nicio legătură cu activitățile umane.

Geologii au explicat de ce se amplifică semnalul în zona din centrul satului, în care se găsesc biserica, școala și mai multe locuințe, pe o lungime de 200 de metri.

E un sol special din roci nestabilizate - pietriș, nisip, loess - care au fost îmbibate. Din acest motiv respectivul segment amplifică sunetul și prelungește durata mișcărilor provocate de cutremure.

În cursul zilelor de miercuri și joi se va folosi tehnologia GPS pentru a se suprapune hărțile geologilor cu cele ale seismologilor pentru această zonă. Acest procedeu ar putea confirma spusele specialiștilor.

Alunecările de teren, în limita normală

De asemenea, comisia a mai verificat și care sunt cauzele alunecărilor de teren ce au loc pe un deal din zona Izvoarele. Măsurătorile făcute de cei de la Cadastru au dovedit că mișcarea dealului nu a suferit modificări în ultimul timp, față de mișcările obișnuite. E doar o percepție psihică, emoțională, a oamenilor din zonă. Alunecarea de teren este normală, nu s-a amplificat.

Este pentru prima oară după 1990 când sunt adunați la un loc seismologi, geodezi, geofizicieni și specialiști în siguranța construcțiilor. Ca urmare, Ministerul Învățământului Superior, Cercetării Ştiințifice și Dezvoltării Tehnologice intenționează, potrivit surselor DC Newssă instituționalizeze această structură de specialiști, pentru a putea fi pusă la dispoziția statului în cazul situațiilor de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel