Sindicaliștii de la Șantierul Naval Damen din Mangalia, companie aflată în insolvență, vor organiza două acțiuni de protest vineri, 7 martie.
Sindicatul Liber Navalistul, reprezentant al angajaților Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa), va organiza vineri, 7 martie, două acțiuni de protest prin pichetarea sediului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos (Olandei) și al administratorului judiciar CITR SPRL al societății DSMa, aflată în insolvență, potrivit unui comunicat remis miercuri, Agerpres.
„Aceste acțiuni de protest sunt o reacție directă la criza economică și socială profundă care afectează toți angajații din șantierul naval Damen Shipyards Mangalia. Am transmis apeluri disperate pentru redresarea șantierului, reluarea activității și asigurarea stabilității locurilor de muncă. Cu toate acestea, strigătele de ajutor sunt ignorate”, se menționează în comunicat.
Conform sursei citate, „existența acestui șantier este pusă în pericol”.
„Există riscul ca acest șantier să fie închis, iar angajații caută soluții pentru a evita falimentul societății. Un astfel de deznodământ ar avea un impact tragic asupra întregii comunități locale. Recent, a fost aplicat un plan de restructurare prin concediere colectivă a unui număr semnificativ de angajați. Dacă nu se iau măsuri urgente de redresare a șantierului, este posibil să urmeze și alte concedieri colective”, se menționează în comunicat.
„Incertitudinea tot mai mare privind viitorul celui mai mare șantier naval din România, suspendarea îndelungată a activității societății și nesiguranța locurilor de muncă ne determină să protestăm. Scandăm în fața unor porți închise, în timp ce falimentul bate la ușă”, precizează sursa citată.
Potrivit sindicaliștilor, protestul la Ambasada Olandei este motivat de faptul că acționarul minoritar al DSMa este compania olandeză Damen Holding BV, iar Ambasada Olandei a fost constant implicată în sprijinirea intereselor economice ale acestei companii în România.
„Doamna ambasador a participat la întâlnirile dintre reprezentanții Damen și oficialii statului român fiind adesea prezentă la evenimente organizate de Grupul Damen. Blocajul continuu și conflictul distructiv dintre acționarii DSMa pun în pericol viitorul șantierului, iar Ambasada Olandei, având un rol important în relațiile economice bilaterale dintre cele două țări, poate facilita deblocarea acestei situații critice”, se arată în document.
Totodată, sindicaliștii susțin că protestează la sediul administratorului judiciar CITR SPRL pentru că acesta are un rol esențial în gestionarea procesului de insolvență al DSMa și în luarea unor decizii care îi afectează direct pe angajații societății DSMa.
„Administratorul judiciar CITR SPRL este responsabil să administreze situația financiară a societății, să identifice soluții pentru redresare și să colaboreze cu creditorii și acționarii pentru a găsi o cale de ieșire din criză. Până acum, însă CITR nu a reușit să ne demonstreze că poate lua măsuri concrete care să garanteze reluarea activității șantierului. Vrem să reamintim atât CITR cât și Administrației DSMa că au o responsabilitate nu doar față de creditori și acționari, ci și față de angajați, care sunt cei mai afectați de tergiversarea acestei situații ce tinde să se agraveze”, se mai spune în document.
Prin aceste proteste, SLN dorește să evidențieze responsabilitățile fiecărei părți implicate și să transmită un mesaj ferm către toți decidenții: angajații nu trebuie să devină victime colaterale ale acestei „dispute dintre acționari”. Forța de muncă nu trebuie sacrificată în această luptă care poate duce la un deznodământ tragic în care toate părțile implicate vor pierde, menționează sursa citată.
„Ni s-a comunicat adesea faptul că Damen este o afacere de familie iar noi, angajații, contribuim și facem parte din acest grup, însă nu putem să înțelegem ce am făcut pentru a fi tratați cu atâta duritate și nepăsare de către Damen. Angajații au contribuit prin munca lor la realizările și succesul acestui șantier timp de decenii. Merităm soluții reale, nu incertitudine și ignoranță.
Nu cerem favoruri, ci dreptul de a ne câștiga existența prin muncă. Cerem acționarilor și administratorului judiciar să ia măsuri urgente pentru salvarea șantierului și a locurilor de muncă. Vom continua să luptăm pentru drepturile angajaților și pentru viitorul șantierului naval din Mangalia.
Solicităm urgentarea soluționării favorabile a acestei crize și asumarea responsabilității tuturor părților implicate pentru redresarea acestui șantier prin reluarea activității societății și a producției de nave pentru a preveni falimentul societății”, au adăugat reprezentanții Sindicatului Liber Navalistul din Mangalia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News