Polonezii au votat duminică în cadrul alegerilor locale, selectând consilieri și primari care vor juca un rol cheie în alocarea de miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene și oferind un prim indiciu al satisfacției lor față de guvernul lui Donald Tusk.
Numirea lui Tusk în funcția de prim-ministru în decembrie a marcat un punct de cotitură pentru cea mai mare țară din estul UE, trăgând o linie sub opt ani de guvernare naționalistă care a pus Varșovia în conflict cu aliații occidentali și plasând această națiune de 38 de milioane de locuitori pe un curs hotărât proeuropean.
Coaliția largă pe care o conduce Tusk a obținut majoritatea în alegerile parlamentare din octombrie pe baza promisiunii de a anula reformele judiciare implementate de guvernul anterior, despre care criticii au spus că au subminat independența instanțelor, sporind în același timp drepturile femeilor și ale minorităților.
"Toți cei care nu vor ca soarta lor să fie decisă de altcineva ar trebui să voteze", a declarat Tusk reporterilor după ce a votat în orașul său natal Sopot, pe coasta baltică, potrivit Reuters.
Prezența la vot la ora 15.00 GMT era de 39,4%, a anunțat comisia electorală a țării.
Tusk a descris victoria de duminică a Coaliției sale civice liberale (KO), cea mai mare grupare din alianța de guvernare, ca fiind esențială pentru ca Polonia să evite alunecarea înapoi spre un regim naționalist sub conducerea partidului Lege și Justiție (PiS).
Având în vedere că cele trei grupuri care formează coaliția de guvernare candidează pe liste separate, votul este, de asemenea, o șansă pentru Tusk de a consolida dominația KO în guvern.
Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru luna iunie, iar rezultatele de duminică vor fi urmărite îndeaproape la Bruxelles.
În timp ce Tusk a deblocat fonduri UE în valoare de miliarde de euro care fuseseră înghețate din cauza unor preocupări legate de statul de drept și a lansat schimbări radicale în instanțe și în mass-media de stat, el s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru că nu și-a îndeplinit o serie de promisiuni electorale și cu întrebări legate de legalitatea unor reforme, în special în ceea ce privește mass-media.
Pentru liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, alegerile locale reprezintă o șansă de a trage un semnal de alarmă guvernului.
"Avem o șansă... să arătăm autorităților care se află astăzi la cârma Varșoviei un cartonaș galben", a declarat el vineri în fața susținătorilor, făcând referire la modul în care arbitrii de fotbal avertizează jucătorii.
Secțiile de votare se vor închide la ora 19.00 GMT, moment în care vor fi publicate rezultatele unui sondaj la ieșirea de la urne.
Un al doilea tur de scrutin în cursa pentru primării va avea loc pe 21 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News