Cercetătorii au făcut o descoperire care ar putea rezolva misterul din spatele construirii piramidelor din Giza, Egipt.
Oamenii de știință au descoperit un braț îngropat de multă vreme al râului Nil, care curgea cândva în apropierea a peste 30 de piramide din Egipt. Această nouă descoperire poate rezolva misterul modului în care egiptenii antici au transportat blocurile masive de piatră pentru a construi celebrele monumente, scrie Science Alert.
Brațul lung de 64 de kilometri, care trecea pe lângă emblematicul complex al piramidelor din Giza, a fost ascuns sub deșert și terenuri agricole în ultimele milenii, potrivit unui studiu care a dezvăluit descoperirea.
Existența râului ar explica de ce cele 31 de piramide au fost construite într-un lanț de-a lungul unei fâșii deșertice acum neospitaliere în Valea Nilului, în urmă cu 4.700 - 3.700 de ani.
Fâșia din apropierea capitalei egiptene antice Memphis include Marea Piramidă din Giza – singura structură supraviețuitoare a celor șapte minuni ale lumii antice – precum și piramidele Kefren și Mykerinos.
Arheologii au crezut de mult că egiptenii antici trebuie să fi folosit o cale navigabilă din apropiere pentru a muta materialele uriașe folosite la construirea piramidelor.
„Dar nimeni nu era sigur de locația, forma, dimensiunea sau apropierea acestei mega-căi navigabile față de locul actual al piramidelor”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Eman Ghoneim, de la Universitatea Wilmington din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii.
Echipa internațională de cercetători a folosit imagini radar din satelit pentru a cartografi brațul râului, pe care l-au numit Ahramat – „piramide” în arabă.
Radarul le-a oferit „capacitatea unică de a pătrunde sub nisip și de a produce imagini cu caracteristici ascunse, inclusiv râuri îngropate și structuri antice”, a spus Ghoneim.
Cercetările în teren și nucleele de sedimente din sit au confirmat prezența râului, potrivit studiului din revista Communications Earth & Environment.
Deși odinioară era un braț grandios al Nilului, Ahramat a fost din ce în ce mai acoperit de nisip, poate chiar din timpul unei secete majore în urmă cu aproximativ 4.200 de ani, au sugerat oamenii de știință.
Piramidele din Giza se aflau pe un platou la aproximativ un kilometru de malurile raului. Râul a jucat „un rol cheie în transportul enormelor materiale de construcție și al muncitorilor pentru construcția piramidei”, a adăugat ea.
Aceste materiale grele, dintre care majoritatea proveneau din sud, „ar fi fost mult mai ușor de transportat prin plutire pe râu” decât transportate pe uscat, a declarat pentru AFP coautorul studiului Suzanne Onstine de la Universitatea Memphis din statul american Tennessee.
Râul poate indica, de asemenea, de ce piramidele au fost construite în locuri diferite.
„Cursul apei și volumul acesteia s-au schimbat în timp, așa că regii dinastiei a IV-a au trebuit să facă alegeri diferite decât regii dinastiei a XII-a”, a mai zis cercetătoarea.
„Descoperirea mi-a amintit de legătura intimă dintre geografie, climă, mediu și comportamentul uman”, a conchis Suzanne Onstine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu