În timp ce Rusia susține că dorește restabilirea relațiilor cu Statele Unite ale Americii, legăturile cu Europa rămân la un nivel critic.
Rusia consideră că restabilirea relațiilor cu Statele Unite ale Americii reprezintă o sarcină lungă și dificilă, dar crede că există voință politică din partea ambelor părți pentru a merge mai departe, potrivit celor mai recente afirmații de luni, 10 martie, citate de Reuters.
Acțiunile rapide ale președintelui american Donald Trump de a menține o relație bună președintele rus Vladimir Putin au neliniștit Ucraina și aliații săi europeni.
„Suntem în stadiul inițial al drumului către restabilirea relațiilor bilaterale. Drumul care urmează este destul de lung și dificil, dar cel puțin cei doi președinți au exprimat voință politică în această direcție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a afirmat că este esențial să se stabilească dacă Ucraina, care urmează să aibă discuții diplomatice cu Statele Unite în Arabia Saudită, marți, își dorește cu adevărat pacea sau nu.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este dispus să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil și caută garanții din partea Statelor Unite și Europei pentru a susține securitatea viitoare a țării sale.
În același timp, Rusia a acuzat doi diplomați britanici de spionaj, luni, și le-a dat două săptămâni pentru a părăsi țara, evidențiind traiectoria negativă a relațiilor diplomatice ale Moscovei cu Europa. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a convocat un reprezentant al ambasadei britanice în legătură cu expulzările și a reclamat faptul că diplomații respectivi erau „angajați nedeclarați” ai serviciilor de informații britanice, un lucru pe care Moscova nu îl va tolera.
Ministerul a precizat că va „răspunde în mod corespunzător” dacă Londra va decide acum să „escaladeze” situația.
Poliția rusă a deschis în februarie o anchetă penală privind un presupus atac asupra unui jurnalist independent, comis de o persoană despre care se crede că ar fi un angajat al ambasadei britanice, o acuzație pe care Londra a respins-o drept „o operațiune de interferență” menită să intimideze diplomații legitimi.
Această declarație a venit la o zi după ce Marea Britanie a anunțat că expulzează un diplomat rus ca răspuns la expulzarea unui diplomat britanic de către Moscova, în noiembrie trecut.
Relațiile dintre Marea Britanie și Rusia au scăzut la un nivel critic post-Război Rece de la începutul războiului din Ucraina. Marea Britanie s-a alăturat unor serii succesive de sancțiuni împotriva Rusiei și a furnizat arme Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News