Rusia condamnată la Haga: Moscova obligată să plătească despăgubiri de de 5 miliarde de dolari Kievului

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Un tribunal de la Haga a ordonat Rusiei să plătească despăgubiri de 5 miliarde de dolari pentru confiscarea activelor companiei energetice de stat a Ucrainei în urma anexării ilegale a Crimeei de către Moscova în 2014.

Într-o declarație emisă joi, grupul Naftogaz din Kiev a anunțat că Curtea Permanentă de Arbitraj a dat dreptate companiei în acest caz.

”În ciuda eforturilor Rusiei de a obstrucționa justiția, Tribunalul de Arbitraj a obligat Federația Rusă să despăgubească Naftogaz pentru pierderi în valoare de 5 miliarde de dolari”, se arată în declarație, confirmând că această compensație se referă la ”consecințele confiscării de către Rusia a bunurilor noastre în Crimeea în 2014”, scrie Politico.

Cu toate acestea, având în vedere că Rusia a refuzat anterior să se conformeze altor decizii judecătorești internaționale care afectează Naftogaz, asigurarea restituirii se poate dovedi dificilă. Moscova ar putea încă să facă recurs la hotărâre.

Potrivit Kievului, după ce forțele ruse s-au mutat în Crimeea în urmă cu nouă ani, oficialii Kremlinului au naționalizat infrastructura energetică, inclusiv conducte și platforme offshore.

Scurt istoric

Curtea de arbitraj de la Haga a obligat Federația Rusă să compenseze pierderile unor companii ucrainene, cauzate în urma anexării. Rusia a fost declarată responsabilă pentru încălcarea drepturilor investitorilor ucraineni începând cu 21 martie 2014, când Vladimir Putin a semnat un decret cu privire la anexarea Crimeii. Rusia a fost acționată în judecată de către 18 companii ucrainene și o persoană fizică, potrivit Zgd.

La 12 septembrie 2018, a fost făcută publică decizia Curții de Apel de la Kiev de a pune sub sechestru acțiunile filialelor băncilor rusești din Ucraina: ”VTB”, ”Prominvestbank” și ”Sberbank”, pentru a pune în aplicare decizia Arbitrajului de la Haga cu privire la cazul fostului președinte al ”PrivatBank” și alte companii ucrainene, care au pierdut activele în rezultatul anexării Crimeii.

Prin urmare, ”Vnesheconombank”, o bancă de stat din Rusia, a intentat un proces împotriva Ucrainei la Arbitrajul din Stockholm din cauza exproprierii activelor.

La 29 ianuarie 2019, Curtea Supremă a permis companiilor ”Privat Group” să confiște proprietatea băncilor rusești de stat din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel