Soldații ucraineni au semnalat un val de atacuri recente cu substanțe chimice interzise pe câmpul de luptă. Drone de mici dimensiuni sunt folosite pentru a lansa grenade cu gaz lacrimogen și alte substanțe asupra trupelor ucrainene. Utilizarea acestor tipuri de arme, precum gazul CS, este strict interzisă în timpul războiului de către Convenția privind Armele Chimice.
Acuzațiile nu sunt noi. Moscova a fost anterior suspectată de utilizare de arme chimice în timpul unui atac cu drone asupra portului Mariupol, în primele faze ale invaziei din februarie 2022, relatează The Guardian.
Slava, un locotenent superior a cărui unitate este desfășurată lângă Liman, în regiunea Donețk, a declarat că unele unități ucrainene din zona sa au fost supuse unor atacuri cu gaz „aproape zilnic”.
O grenadă cu gaz CS a fost furnizată publicației The Telegraph pentru verificare de către Rebekah Maciorowski, medic american de luptă și asistentă medicală calificată care servește în armata ucraineană.
Maciorowski a fost chemată în mod regulat să ofere ajutor medical soldaților ucraineni din cele trei brigăzi cu care lucrează în regiunea Donețk după atacurile cu arme chimice, pe care le-a descris ca fiind „sistematice”. Grenada a fost inițial recuperată de soldații din Brigada 53 Mecanizată, una dintre unitățile cu care lucrează.
Maciorowski a declarat: „Băieții mei au recuperat-o în timp ce se aflau sub foc, pentru că nimeni nu credea că sunt atacați cu arme chimice”.
Ihor, comandantul unei echipe de recunoaștere ucrainene desfășurate în apropierea orașului Chasiv Yar din regiunea Donețk, a declarat pentru The Telegraph: „Aproape fiecare poziție din zona noastră de front era lovită cu una sau două grenade de gaz pe zi”.
Acesta a afirmat că, din cauza modului în care sunt încorporate trupele ucrainene, rușilor le este dificil să atace cu artilerie convențională sau cu drone care lansează rachete, adăugând: „Singura modalitate pentru ei de a ne ataca cu succes era cu gaz”.
În 2022, Chris Philp, ministrul britanic al tehnologiei de la acea vreme, a avertizat că Rusia se poate aștepta la un „răspuns dramatic crescut” din partea Occidentului dacă Vladimir Putin va folosi arme chimice în Ucraina. De asemenea, Philp a acuzat Kremlinul de răspândire de dezinformare online, cu scopul de a crea o falsă narațiune conform căreia Ucraina se pregătește să folosească arme chimice, totul pentru ca Rusia să-și poată justifica lansarea propriului atac chimic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu