România, țara în care Danileț (48 de ani) iese cu o pensie de mii de euro. În SUA, judecătorul Wesley E. Brown a rămas în funcție până la 104 ani

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

În timp ce în România sistemul îi permite lui Cristi Danileț să iasă la pensie la 48 de ani, în SUA, alți judecător muncesc cu mult peste dublul vârstei sale.

De exemplu, să ne amintim de judecătorul Wesley E. Brown. A avut o carieră de excepție în justiție și a rămas în funcție până la vârsta de 104 ani, devenind cel mai longeviv judecător federal din istoria Statelor Unite. El a avut un impact semnificativ asupra sistemului judiciar american și a luptat pentru dreptate și egalitate pe parcursul întregii sale vieți.

Wesley Ernest Brown a fost numit în funcția de judecător federal în 1962 de către președintele John F. Kennedy. Ceea ce l-a făcut cu adevărat remarcabil pe judecătorul Brown a fost longevitatea sa incredibilă în funcția de judecător federal. La momentul decesului său, el era considerat cel mai vârstnic judecător federal activ din istoria țării. A continuat să lucreze până la vârsta de 104 ani, servind justiția americană timp de aproape cinci decenii.

Judecătorul Brown a fost cunoscut pentru etica sa în muncă și a atribuit longevitatea sa chiar profesiei sale. Aceasta este o poveste notabilă despre perseverență și angajament în domeniul justiției și poate servi ca sursă de inspirație pentru alții. Chiar și pentru Cristi Danileț, tânărul pensionar care, la doar 48 de ani, iese din sistem cu o pensie de „doar” câteva mii de euro, între 3000 și 5000 de euro lunar.

În România, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută anterior, la cuantumul pensiei de serviciu se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi.

De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei de 60 de ani, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel