Români, exploatați de alți conaționali, în Italia. O româncă și alte cinci persoane riscă 26 de ani de înschisoare, în total

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mark Stebnicki Mark Stebnicki)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mark Stebnicki Mark Stebnicki)

O româncă din Italia şi soţul ei riscă ani grei de închisoare, acuzaţi fiind de exploatarea mai multor lucrători într-o fermă agricolă din Albignasego, provincia Padova din Veneto.

 În cazul unui proces legat de exploatarea muncitorilor în agricultură, procurorul Benedetto Roberti de la Parchetul din Padova a solicitat o pedeapsă de 10 ani de închisoare şi o amendă de 30.000 de euro pentru omul de afaceri Walter Tresoldi, în vârstă de 54 de ani, proprietar al unei companii individuale din localitatea menţionată mai sus.

Pentru soţia sa, Fănica Horogea, originară din România şi în vârstă de 53 de ani, se cere o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni, în schimb. Ea era şefa depozitului în care legumele erau spălate şi ambalate, precizează publicaţia locală "Il Mattino di Padova". De asemenea, pentru cetăţeanul bengalez Karim Robiul Mintu, în vârstă de 47 de ani şi care se ocupa cu recrutarea muncitorilor exploataţi, se solicită o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni.

Alte pedepse solicitate includ 2 ani pentru marocanul Tarik Rabichi, 3 ani pentru Hamid El Kamili şi 2 ani pentru Taoufik Bougattaya. În total, procurorul a solicitat 25 de ani şi 10 luni de închisoare.

Audierea a fost amânată pentru 10 iulie, ora 09.00. Inculpaţii sunt acuzaţi că, de-a lungul anilor, au exploatat muncitori străini plătiţi sub norma legală, maltrataţi, fără asigurări sociale, umiliţi şi bătuţi, obligaţi să trăiască în condiţii insalubre.

Ce salarii ar fi primit muncitorii

Avocatul Pavan, care îi apără pe româncă şi ceilalţi inculpaţi, a subliniat că, potrivit probelor prezentate în instanţă, muncitorii primeau un salariu net între 1.100 şi 1.200 de euro, în timp ce şoferii de camioane primeau până la 1.700 de euro, scrie Rador, citând rotalianul.com.

A fost evidenţiat faptul că legislaţia privind munca intermediată a suferit modificări în perioada de contestare a infracţiunilor, care s-a desfăşurat între 2011 şi 2017, ceea ce implică evaluări diferite ale infracţiunilor. De asemenea, a fost relevat că tratamentul aplicat muncitorilor varia în funcţie de etnie.

Contribuţii sociale de 789.000 de euro, neplătite

Muncitorii bengalezi se confruntau cu cele mai dure condiţii, urmaţi apoi de cei români şi marocani. Potrivit acuzaţiilor, cei mai mulţi muncitori au sosit la aeroportul din Veneţia. Tresoldi, soţia sa şi Mintu sunt acuzaţi de exploatare ilicită a muncii şi de favorizarea imigraţiei ilegale, oferind muncitorilor cazări insalubre.

Tresoldi este acuzat şi de neplata contribuţiilor sociale în valoare de aproximativ 789.000 de euro, de instalarea de camere de supraveghere fără autorizaţie în depozitul companiei, de neglijenţă ce a dus la rănirea muncitorilor şi de exploatarea muncitorilor fără contract.

Articol de Mihai Diaconu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel