Alegerile din Germania dau startul unei noi ere politice în țară.
De această dată se pare că vor exista două mari opțiuni, în funcție de ceea ce spun sondajele: o mare coaliție între CDU și SPD sau ambele partide împreună cu Verzii, care ar ocupa locul patru.
Cheia pentru a ști dacă ecologiștii sunt necesari sau nu constă în a vedea dacă liberalii de la FDP și stânga radicală de la BSW vor intra în Bundestag. Dacă acest lucru se va întâmpla, totul se va rediscuta și vor fi necesare alianțe mai largi.
Ceea ce este clar este faptul că AfD nu va beneficia de cel mai bun rezultat istoric al său (20%) și de locul secund pentru a intra în noul executiv german, deoarece liderul CDU, Friedrich Merz, a spus clar că va menține „cordonul sanitar” împotriva dreptei radicale, care ar rămâne în acest scenariu, însă, ca principala forță de opoziție.
Până acum, Germania a fost o țară bazată pe alianțe de guvernare stabile, cu excepția acestei ultime legislaturi. Formula tripartită între social-democrați, verzi și liberali s-a transformat în ceva instabil și a provocat, de fapt, avansarea alegerilor. Înainte de Olaf Scholz, Angela Merkel a guvernat timp de 16 ani, întotdeauna în „conjugare”: între 2005 și 2009 a guvernat în mare coaliție cu social-democrații, între 2009 și 2013 cu un acord bilateral cu liberalii și, din 2013, din nou cu SPD.
Predecesorul Angelei Merkel a fost Gerhard Schröder, iar socialistul a avut două guverne distincte, dar ambele în coaliție cu ecologiștii. Realitatea este că, în democrație, încă din timpul lui Konrad Adenauer, toate guvernele au fost „multicolore”. Cheia nu constă atât, din ce s-a văzut, în faptul că Germania trebuie să formeze sau nu o nouă coaliție, ci în modul în care poate fi alcătuit noul guvern. Germania a intrat deja în grupul celor care se confruntă cu diviziuni și alianțe poate mai fragile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News