Rezultate dezastruoase la simularea pentru Evaluarea Națională. Ovidiu Pânișoară, exemplu din fotbal

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară a vorbit despre rezultatele slabe de la simularea pentru Evaluarea Națională venind cu un exemplu din fotbal.

 

Elevii claselor a VIII-a au obținut rezultate dezastruoase la simularea pentru Evaluarea Națională. Potrivit datelor Ministerului Educației, 58% dintre elevii care au susținut examenul nu au obținut nota de trecere la matematică, în timp ce la limba română 26% au luat nota 5. Întrebat dacă sunt șanse ca la Evaluarea Națională elevii să ia note mai bune de cât la simulare, prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară a venit cu un exemplu din fotbal.

"Sunt mai multe lucruri de luat în calcul în momentul în care vorbim despre diferența dintre simulare și examenul propriu-zis. În primul rând, există o posibilitate destul de mare ca elevii la simulare, așa cum suntem noi obișnuiți în zona asta balcanică, să nu ne implicăm cu foarte multă putere până nu avem o probă cu adevărat importantă.

Uitați-vă și la echipa română de fotbal, cu marile echipe joacă bine, dar în meciurile amicale nu fac foarte bine. Și atunci s-ar putea să fie și o astfel de perspectivă, că este doar o simulare la care nu și-au dat foarte mult silința, nu s-au speriat foarte tare de această simulare.

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară: Există tendința românească de a îngrășa porcul în ajuns

În al doilea rând, să știți că există tendința, care într-adevăr nu se potrivește foarte bine cu matematica care este progresivă, dar există tendința naturală, din nou, oarecum și românească, de a îngrășa porcul în ajun. Deci există un risc ca în aceste luni care urmează să fie o presiune mult mai mare pe a învăța pe care elevii să o aibă decât au avut-o în momentul de față. Într-adevăr, nu se potrivește cu perspectiva matematicii, unde lucrurile trebuie învățate în pași progresivi, dar există această posibilitate.

În al treilea rând, trebuie să luăm în calcul și dificultatea subiectelor pentru că eu nu sunt profesor de matematică, dar am urmărit anumite reacții ale unor profesori de matematică care au spus că subiectele la simulare au fost mai dificile decât subiectele de la Evaluarea Națională de anul trecut și atunci este clar că la subiecte mai dificile ai și rezultate mai slabe, mai ales dacă nu ai pregătit emoțional și nici nu ai planificat o pregătire pentru subiecte mai dificile. Până în vară vom vedea dacă subiectele vor rămâne cu același grad de dificultate", a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel