Președintele țarii urmează să fie scos foarte curând din procesul de promovare al magistraților. Deputatul Remus Borza a explicat în cadrul emisiunii Borza Analytica modul în care Curtea Constituțională a reușit să rezolve situația cu o lege pe care coaliția PSD-ALDE o dorea implementată, dar pe care nu a reușit să o impună în cadrul Comisiei Iordache din cauza presiunilor asociațiilor profesionale ale magistraților.
Remus Borza spune că președintele țării ar fi rămas în procesul de numire al conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul în care Curtea Constituțională nu ar fi dat o decizie de neconstituționalitate în acest sens. Borza a explicat că în cadrul comisiei Iordache se ajunsese la un compromis: CSM ar fi numit șefii de secție ai ÎCCJ, iar președintele țării putea numi conducerea acestei instituții.
"Dacă mergem la Constituție, vom vedea că atribuțiile președintelui țării sunt definite de la articolul 80 până la 101. În toate aceste 21 de articole, nu avem nici o prevedere care să îi dea președintelui o prerogativă în a promova judecătorii. Tot în Constituție este specificat faptul că acest atribut este unul exclusiv al CSM-ului. Este vorba despre articolul 134 din Constituție. Dacă mergem la legea organică, la articolul 48 din legea 303, observăm că președinții și vicepreședinții judecătoriilor, tribunalelor, ale tribunalelor specializate și Curților de Apel sunt numiți în urma unui concurs de către CSM. Articolul 53 din legea 303, atât în forma actuală care este din 2004, cât și cea trecută prin comisia Iordache și votată de plen, dădea posibilitatea președintelui să numească președintele și vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe forma actuală chiar și președinții de secții. În forma modificată de Comisia Iordache, trecută prin plen și care a ajuns inclusiv la CCR, au fost luate câteva din atribuțiile președintelui. Astfel, președintele țării ar fi putut numi în continuare conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar șefii de secție să fie numiți de către Consiliul Superior al Magistraturii. Se ajunsese practic la un compromis," a declarat Remus Borza.
Decizia care RĂSTOARNĂ totul
Decizia Curții Constituționale a modificat însă totul, iar președintele urmează să fie scos din procesul de numire al conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție.
"A urmat decizia-surpriză a CCR: acea dispoziție care dă dreptul șefului statului să numească președintele și vicepreședinții Înalte Curți de Casație și Justiție a fost declarată neconstituțională. Totodată, acea prevedere din articolul 53 prin care șefii secțiilor ai Înaltei Curți sunt numiți de către CSM a fost declarată constituțională. Ceea ce n-a reușit să facă PSD-ALDE, a rezolvat Curtea Constituțională. Ca să concluzionăm, în urma deciziei CCR și a motivării din 28 februarie, textul legislativ urmeaza să fie modificat, iar președintele va fi scos definitiv din procesul de promovare al magistraților," a mai spus Remus Borza în cadrul emisiunii Borza Analytica.
Vezi răspunsul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu