EXCLUSIV  Remus Borza, note pentru politicieni. Analiza momentului, după o săptămână de foc – VIDEO

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Deputatul independent Remus Borza a notat activitatea politicienilor români și străini din ultima săptămână, în emisiunea „Borza Analytica” de la DC News.   

Nota redacției: Notele au fost oferite joi, la ora 11.00, în cadrul emisiunii „Borza Analytica".

EMMANUEL MACRON nota 9 - Declarația săptămânii a fost dată luni, la Târgul Fermierului: „Pentru mine, terenurile agricole din Franța sunt investiții strategice de care depinde suveranitatea noastră, așa că nu putem permite ca sute de hectare de teren să fie cumpărate de puteri străine, fără să știm care este scopul acestor achiziții".

De ce mi s-a părut interesantă? Pentru că, făcând o paralelă cu ce se întâmplă în România, iată, avem două abordări diferite. România, cum vă spuneam, a plătit la greu tribut și pre și post aderare UE. România e foarte voluntară când e vorba de a da și foarte timidă și complexată când e vorba de a cere. În România ce s-a întâmplat? Un jaf generalizat. Nu vorbim de câteva sute de hectare vândute străinilor, noi vorbim de peste 3 milioane de hectare, adică jumătate din terenul arabil cultivat al României. Dacă s-ar fi vândut la prețul pieței, aș fi înțeles. Vedeți, în Franța, prețul mediu al unui hectar de teren agricol este de 32 de mii de euro, versus o medie de 2.000 de euro în România. La 2.000 de euro hectarul, în România au intrat 6 miliarde de euro. Dar, dacă s-ar fi vândut la un preț mediu de 20.000 pe hectar, ar fi intrat 60 de miliarde de euro în România, adică de zece ori mai mult.

Macron vine să pună limite. Sigur că, în Uniunea Europeană (UE), vorbim despre libertatea comerțului. Orice cetățean din Uniune poate să cumpere terenuri în toate cele 28 de state, doar că sunt foarte multe state care vin și spun: nu cumperi fără număr. La noi, avem cetățeni arabi cu zeci de mii hectare de teren agricol în proprietate. Polonia, de exemplu, a plafonat la 500 de hectare.

Liderii europeni sunt foarte globaliști când e vorba de a-și exporta produsele, dar foarte protecționiști, și chiar naționaliști când e vorba de cote de migranți, de vânzare de terenuri agricole, de import de mărfuri, produse și servicii. Macron e cel mai activ lider european în ultimele două-trei luni.

ANGELA MERKEL nota 8 – Chiar luni a avut Congresul Conservatorilor. S-a aprobat alianța cu social-democrații lui Schulz. Aici, la social democrați e mai problematic, pentru că votul se dă electronic sau prin poștă până duminică (n.r. astăzi, 4 martie). E interesant de văzut. Părerea mea este că va fi un vot favorabil. Merkel a făcut foarte multe concesii social democraților.

THERESA MAY nota 7 – Sunt foarte ofuscați membrii Cabinetului May de propunerea Comisiei Europene privind statutul Irlandei de Nord. Știți că 55 la sută din populația Irlandei de Nord a votat împotriva Brexitului. Comisia Europeană a propus să aibă același regim ca și republica Irlanda.

XI JINPING  nota 9 - Economia bubuie.

DONALD TRUMP nota 8 – I-a retras lui Kushner Jared (ginerele) accesul la informații sensibile. A apărut un alt scandal la Casa Albă legat de accesul la informații. Un procuror din Panama a deschis o anchetă privind un scandal în care e implicată o companie de-a lui Trump în legătură cu construcția unui ansamblu rezidențial în Panama. Trump e din ce în ce mai izolat, după cum spuneam. Consilierii lui apropiați, unul câte unul, părăsesc barca. Mi-ar părea rău să aibă soarta lui Nixon. Cred în Trump, e bine intenționat. A încercat să scuture pomul de omizi. Din punct de vedere economic, 2017 a fost un an de grație. Evident, ar trebui să cântărească mult în favoarea lui Trump.

FRANS TIMMERMANS nota 4 - Nu pot să-i dau decât 4. Nu pot accepta poziționarea în forță în ceea ce privește relațiile Comisiei Europene cu România, care e un stat suveran, un stat ce își respectă toate obligațiile și angajamentele.

LIVIU DRAGNEA nota 8 – Dragnea, chiar și Tăriceanu, din data de 22 februarie, de când a ieșit ministrul Justiției la rampă cu raportul privind activitatea managerială a procurorului șef al DNA, s-a ferit să facă declarații. Doar Dragnea a încercat să-l taxeze pe președintele României, cu referire la discursul lui Iohannis de la prezentarea bilanțului DNA, și anume că se încearcă politizarea justiției, subordonarea procurorilor.

GABRIELA FIREA nota 6 – Este politicianul cu cea mai mare expunere. Este foarte activă. Acest lucru arată că are un plan ce vizează candidatura la alegerile prezidențiale din 2019. O sancționez cu 6. (n.r. referindu-se la decizia cu privire la închiderea școlilor) Nu pot încuraja astfel de abordări fataliste, apocaliptice: gata, a venit puțină zăpadă, 20 de cm, stăm în casă și mai ieșim la primăvară. Viața trebuie să meargă înainte, oamenii trebuie să producă, copiii trebuie să învețe.

LIA OLGUȚA VASILESCU nota 9 – La medici, salarii majorate, chiar și cu 300 la sută. Pentru profesori, altă majorare de 25 la sută. A reușit să treacă în Parlament și legea cu munca de la domiciliu. Deci, e activă.

CLAUDIU MANDA nota 8 – L-a audiat pe Maior. I-a scăpat porumbelul: da, toți am fost în sufrageria lui Oprea. Se simte și Maior vânat.

VIORICA DĂNCILĂ nota 8 – A fost în Moldova, era să cadă pe gheață. S-a întâlnit cu omologul Pavel Filip, pe care l-a asigurat de suportul României. A avut întâlnire cu Frans Timmermans. Așteptam să fie ceva mai vocală, mai solidară cu ministrul Justiției. Pe de altă parte, înțeleg rațiunea de non-combat. Dacă în jurul procurorului șef al DNA, au făcut scut toți, pe săracul Tudorel l-au lăsat în offside. Dar, dacă liderii Coaliției de guvernare ar fi ieșit cu declarații de susținere, ar fi dat apă la moară opoziției, care susține că se încearcă subordonarea procurorilor și politizarea justiției. Așa că au preferat să tacă. Nu-i așa, tăcerea e de aur.

KLAUS IOHANNIS nota 9 – Joacă bine. Sigur, trebuie să mai nuanțeze, să fie mai subtil, nu atât de radicalizat.

TUDOREL TOADER nota 10 – Pentru curajul de a-și asuma decizia privind revocarea procurorului șef al DNA.

LAURA CODRUȚA KOVESI nota 10 – Pentru prestația avută în cadrul secției de procurori a CSM cu ocazia discutării cererii de revocare inițiată de ministrul Justiției și pentru prezentarea bilanțului DNA pe anul 2017.

Interviul integral poate fi urmărit mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel