Descoperirea unei mine marine pe Dunăre a stârnit luni o alertă de siguranță pe fluviul vital pentru transportul fluvial. Obiectul metalic sferic, observat în dreptul kilometrului 113, în apropiere de localitatea Pătlăgeanca, a pus pe jar autoritățile care au oprit circulația navelor pentru aproape șapte ore.
Intriga a apărut încă de la identificare. Inițial, suspiciunile se îndreptau către o mină activă, însă investigațiile ulterioare au dezvăluit adevărata natură a obiectului: o mină din Primul Război Mondial, lipsită de încărcătură explozivă.
Experiența a ridicat însă câteva semne de întrebare. Cum a ajuns o mină atât de veche să plutească pe Dunăre după atâția ani? Mișcări ale solului sau curenți puternici ar putea fi explicații plauzibile.
Echipa pirotehnică a ISU Delta a identificat obiectul și a asigurat măsuri de monitorizare și prevenire a unor evenimente până la sosirea echipei de scafandri pirotehnicieni din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
„Recomandăm pe această cale ca toţi conducătorii de ambarcaţiuni să respecte indicațiile autorităților prezente la faţa locului și să reducă viteza de deplasare”, a transmis ISU Delta Dunării.
După o intervenție interinstituțională, mina marină a fost identificată ca fiind un corp de mină istorică, din perioada Primului Război Mondial, fără încărcătură explozivă: „Este vorba de o mină fabricată în anul 1906, în Franţa. Provine de pe o navă scufundată în aval de locul unde a fost găsită. Acest tip de element nu are încărcătură, însă pentru siguranţa traficului naval şi a zonei, se impune ca acestea să fie analizate şi inspectate de echipe specializate”, a precizat ISU Tulcea.
„Mina a fost observată în jurul orei 9:00, la kilometrul 113 al Dunării, în apropiere de satul Pătlăgeanca, iar ulterior ISU Delta Dunării a activat echipa pirotehnică a instituţiei şi a anunţat Căpitănia Portului Tulcea cu privire la pericolul pe care-l reprezenta pentru traficul navelor de pe graniţa româno-ucraineană, aşa încât deplasarea în zonă a fost îngreunată”, a precizat ISU Delta Tulcea.
Corpul de mină a fost extras din Dunăre de militarii Centrului 39 Scafandri şi ai Flotilei Fluviale, iar traficul în zonă a fost reluat în condiții de siguranță.
„Activitatea de identificare, clasificare şi extracţie a minei istorice s-a desfăşurat în mod interinstituţional şi în conformitate cu procedurile operaționale stabilite la nivelul Sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională”, se menţionează într-un comunicat al Forțelor Navale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu