Reformă dură a sistemului de imigrație din Marea Britanie. Ce trebuie să știe românii

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Premierul britanic Keir Starmer anunță o reformă dură a sistemului de imigrație din Marea Britanie. 

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat un plan amplu de reformă a sistemului de imigrație, pe care îl consideră „defect”, urmărind să-l transforme într-un sistem „controlat, selectiv și echitabil”.

Printre schimbările propuse se numără înăsprirea testelor de limba engleză pentru toți solicitanții de viză, inclusiv pentru membrii adulți ai familiilor acestora. De asemenea, migranții vor trebui să aștepte 10 ani înainte de a putea aplica pentru statutul de rezident permanent, față de cinci ani cât este în prezent, scrie BBC.

Pentru prima dată, și însoțitorii adulți vor fi obligați să demonstreze cunoștințe minime de limba engleză, pentru a se putea integra, a găsi locuri de muncă și a evita exploatarea. Starmer a subliniat că „cei care vin în Marea Britanie trebuie să se angajeze să se integreze și să învețe limba noastră”.

În același timp, guvernul vrea să elimine automatismul obținerii rezidenței după cinci ani pentru unele tipuri de viză. În schimb, va exista o rută accelerată de stabilire pentru profesioniști precum asistente medicale, ingineri și experți în Inteligență Artificială – persoane care „contribuie cu adevărat la creșterea și societatea britanică”.

Pe fondul creșterii migrației nete – care a ajuns la un record de 906.000 în iunie 2023 – Partidul Laburist pregătește publicarea unui „White Paper” privind imigrația, rezultat al mai multor luni de analiză.

De ce reforma este criticată

 

Criticii avertizează însă că noile reguli riscă să despartă familii, în cazul în care partenerii sau părinții nu reușesc să învețe engleza. Totuși, datele Oxford Migration Observatory arată că 90% dintre migranți vorbesc bine engleza, iar cei cu nivel scăzut de cunoaștere a limbii au șanse mai mici de angajare.

Madeleine Sumption, directoarea centrului de cercetare, afirmă că extinderea perioadei până la obținerea statutului de rezident va aduce venituri suplimentare statului, prin taxele de viză, dar va îngreuna integrarea migranților, care nu vor beneficia de drepturile aferente statutului permanent.

Pe de altă parte, Chris Philp (conservator), a criticat măsurile, numindu-le „prea puțin și prea târziu” și a cerut un plafon legal pentru migrație, avertizând că laburiștii îl vor respinge în Parlament.

Yvette Cooper, actualul ministru de Interne, a declarat că Marea Britanie va opri recrutarea muncitorilor din domeniul îngrijirii din străinătate. În schimb, angajatorii vor trebui să recruteze cetățeni britanici sau să prelungească vizele celor care sunt deja în țară. Această măsură ar putea reduce cu până la 50.000 numărul lucrătorilor slab calificați care vin anual în Regat.

Liberalii-democrați au afirmat că sistemul de imigrație este „fărâmițat” și că încrederea publicului a fost „zdruncinată”, în timp ce partidul Reform UK leagă succesul din alegerile locale de furia alegătorilor față de migrația legală și ilegală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel