Ambasadorul Rusiei în România a sugerat realizarea unui referendum, pe modelul celui din Crimeea, pentru unirea cu Republica Moldova. Sociologul Dan Dungaciu a explicat, pentru DCNews că acest lucru este imposibil, pentru că referendumul din Crimeea a fost unul ilegal, a fost o mișcare precum cea recentă din Spania, a Cataloniei. România se poate uni cu Republica Moldova dacă există voință politică comună, dar și în urma unui referendum realizat în ambele țări. Situația este incomparabilă, pentru că nu este vorba despre ruperea unei părți dintr-un stat.
”În România, am auzit în repetate rânduri cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau prin referendum. Având în vedere aceste detalii, aş sugera să urmaţi calea referendumului. Având în vedere că o situaţie similară a avut loc în Crimeea, revizuirea graniţelor în acest caz ar trebui, de asemenea, făcută în baza rezultatelor referendumului ", a declarat Valeri Kuzmin la Suceava, în cadrul unei conferinţe cu tema „Dezvoltarea relaţiilor de afaceri ale României cu Federaţia Rusă", relatează radiochisinau.md.
[citeste si]
Dan Dungaciu a afirmat că sunt două aspecte. Primul ține de o corecție pe care a trimis-o Ambasada Federației Ruse către media din România, potrivit căreia ceea ce ar fi apărut în presa din România nu ar fi reflectat, cu acuratețe, vorbele ambasadorului Kuzmin. Sursa citată susține că ar fi fost distorsionat mesajul.
Crimeea, REFERENDUM ILEGAL, la fel ca-n Catalonia
Directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI) a precizat: ”Între eventualul referendum din Republica Moldova și România pentru reunificare și ce s-a întâmplat în Crimeea nu există nicio legătură. În Crimeea, referendumul a fost ilegal pentru că o parte din Ucraina și-a asumat, prin referendum, ruperea de Ucraina, ceea ce e ilegal. Este ceea ce a încercat Catalonia să facă în Spania. O bucată dintr-o țară, printr-un referendum, declară că vrea să se rupă, ceea ce este ilegal. În cazul României, dacă s-ar face un referendum în Republica Moldova și România și rezultatul ar fi pentru reunificare, chestiunea ar fi perfect legală din toate punctele de vedere. Ar fi în concordanță cu toate declarațiile și stipulările politice și juridice ale acordurile finale de la Helsinki, în care voința comună își poate impune dorința politică. Din punctul acesta de vedere, nu s-ar putea face nicio comparație cu Crimeea. Obsesia referendumul este puțin excesivă. Dacă există dorința a Parlamentului de la Chișinău și al Parlamentului de la București pentru reunificare, acest lucru se poate face. Cazul cel mai emblematic este cel al reunificării Germaniei, unde nu a exista un referendum, ci voința politică a celor două state”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu