Garry Kasparov avertizează că războiul a devenit o ideologie centrală a regimului lui Putin, făcând imposibilă o încheiere rapidă a conflictului din Ucraina.
„(...) Regimul lui Putin se bazează acum pe război. Războiul a devenit ideologie. Și nu este doar Putin, care stă acolo, și doar câțiva oameni beneficiază. Întreaga țară trăiește acum în război, de la vârful guvernului până la grădiniță. Trebuie să te uiți la grădiniță: toți copiii, în uniformă militară. Este totul. Este economie, sunt finanțe, este propagandă, fiecare fibră a vieții sociale este acum plină de război, de ură.
Deci este totul, de la ideologie la filosofie, la economie. Să termini un război este întotdeauna greu. (...) Obiectivele s-au repetat în fiecare zi. 'Ucraina trebuie distrusă'. Nu s-au schimbat”, a declarat Garry Kasparov, la Digi24.
Referindu-se la perspectivele încercărilor diplomatice de a obține măcar un armistițiu între Rusia și Ucraina, fostul campion mondial la șah a exprimat scepticism față de eficiența acestora: „Nu aș spune că (n.r. efortul) este degeaba, dar nu va fi fructuos. (...) Chiar și un armistițiu, chiar și încetarea focului îndelungată, nu cred că este realizabil.
Tocmai am auzit reacția guvernului rus prin Peskov respingând chiar și acest acord de încetare a focului de astăzi. Dar este o problemă fundamentală, doar că este ignorată de politicieni și de mass-media: Putin nu poate pune capăt războiului dacă nu câștigă”, a mai adăugat el.
Garry Kasparov mai subliniază faptul că Putin nu poate încheia războiul din cauza intereselor sale pe termen scurt, dar și din cauza problemelor sociale și economice majore generate de întoarcerea în Rusia a milioane de combatanți.
„Dictatorul nu are termen lung. Orizontul lui Putin este doar luarea deciziilor este relativ scurtă. Știe că să pună capăt războiului acum este imposibil. Pentru că, din nou, nu este doar întreaga țară care respiră război. Ce ai de gând să faci cu 1,5 milioane de oameni care se vor întoarce? Nu îi poți lăsa să se întoarcă.
Rusia a avut o problemă masivă, o problemă criminală cu așa-numita Frăție afgană, încă din anii '90. Dar Frăția afgană era mică în comparație cu această armată. Și, de asemenea, Afganistanul era prea departe. Da, au fost atrocități, dar nimeni nu le-a văzut. Acesta este altceva.
Cei mai mulți dintre cei de acum sunt criminali însetați de sânge. Cei mai mulți se întorc în Rusia cu arme. Ce vor face? Deci Putin trebuie să-i țină undeva. Pentru că prea mulți oameni au trecut deja prin acest război. Și apoi și beneficiile economice ale războiului, pentru că pentru mulți oameni din regiuni, pierderea soțului sau a fratelui, sau a fiului”, a mai spus acesta.
Citește și: Tensiuni la cote ridicate în Polonia, înaintea turului II al prezidențialelor. Ce arată sondajele de opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu