Protestatarii de la Pungești, dosar penal. Închisoare de la 3 la 15 ani. Ce au făcut oponenții Chevron. UPDATE: Jandarmii au intervenit în forță

Câteva sute de protestatari demonstrează în comuna Pungești, unde compania americană Chevron urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist. Protestatarii și-au amplasat chiar și corturile pe terenul unde urmează să fie amenajate utilajeze Chevron, scrie HotNews.  Unii manifestanți ar fi atacat mașinile celor de la Chevron. Opozanții spun că nu vor părăsi terenul și nu vor permite reprezentanților companiei americane să pătrundă în zonă. Oameni protestează, fără a fi conștienți că se află pe un teren concesionat și riscă chiar și 15 ani de închisoare. În plus, în încercarea de a rupe cordonul de jandarmi, mai multe persoane au leșinat. Doi protestatari au ajuns la spital și alți opt au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Update 19:01 -  Protestatarul trimis la Spitalul de Urgenţă Vaslui pentru îngrijiri medicale şi-a pierdut viaţa, informează Realitatea TV, citând surse neoficiale. Bărbatul avea 81 de ani.

Update 17:36 - Antena 3 transmite că jandarmii au intervenit în forţă pentru a elibera drumul blocat de protestatarii de la Siliştea.

--------------

Avocata Mihaela Olaru a declarat, pentru DC News, că tulburarea de posesie se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani. Dacă tulburarea de possesie se face cu violență, se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani. În cazul protestelor de la Chevron, unde câteva sute de protestatari au ocupat terenul și chiar au atacat mașinile celor de la Chevron, există risc de închisoare de la 3 la 15 ani. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Moldovanu, a declarat, la Realitatea TV: "Se fac somațiile legale și se trece gradual la îndepărtarea cetățenilor din zonă, folosind mijloacele legale".

Totuși, Realitatea transmite că mai multor protestatari li s-a făcut rău. Medicii au fost nevoiţi să intervină după ce unui bătrân de 76 de ani, care protestează de trei zile, i s-a făcut rău. Un alt protestatar a leşinat în timp ce încerca să spargă cordonul de jandarmi. El a căzut într-un şanţ cu apă şi a fost scos de doi jandarmi, în prezent primind îngrijiri medicale. Omul se află în stare gravă. Două persoane au fost transportate la spital și zece au avut nevoie de îngrijire medicală.

"Trebuie să înțeleagă și protestatarii că legea trebuie să fie aplicată"

Pe de altă parte, prefectul județului Vaslui, Radu Renga, a declarat că protestatarii trebuie să respecte legea și să nu afecteze ordinea publică. Protestatarii ocupaseră un drum județean.

"Sunt niște legi în țara asta care trebuie respectate. Atât timp cât ordinea publică e afectată, cât drumurile publice sunt afectate, jandarmii sunt obligați să intervină pentru a restabili acolo ordinea. Trebuie să înțeleagă și protestatarii că legea trebuie să fie aplicată", a spus prefectul.

Două bătrâne, închise pentru tulburare de posesie, au fost amnistiate de Băsescu

În anul 2006, Traian Băsescu a grațiat două bătrâne care au fost condamnate la o lună de închisoare pentru tulburare de posesie. Cele două femei s-au judecat timp de doi ani cu niște rude pentru o suprafață de teren extravilan pe care, după cum reiese din hotărârea Judecătoriei Huși, au ocupat-o fără acordul rudelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel