În contextul incertitudinilor determinate de pericolul rusesc, țările europene caută soluții pentru întărirea securității.
Președintele Poloniei a cerut Statelor Unite ale Americii să transfere arme nucleare pe teritoriul polonez ca măsură de descurajare față de o posibilă agresiune rusească, transmite Reuters, citând surse Financial Times.
Președintele Andrzej Duda a declarat, de asemenea, că a discutat recent această propunere cu trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg.
Polonia a declarat anterior că este dispusă să găzduiască arme nucleare americane printr-un program de partajare nucleară. Recent, liderii polonezi și-au manifestat interesul față de propunerea președintelui francez Emmanuel Macron, care sugerează că Franța ar putea extinde protecția oferită de arsenalul său nuclear și către aliații europeni.
„Granițele NATO s-au mutat spre est în 1999, așa că, 26 de ani mai târziu, ar trebui să existe și o deplasare a infrastructurii NATO spre est. Pentru mine, acest lucru este evident”, a declarat Duda într-un interviu pentru FT.
Ar fi mai sigur ca aceste arme să se afle deja în țară, a adăugat Duda.
Premierul polonez Donald Tusk, un adversar politic al lui Duda, a declarat, joi, că ar fi mai bine ca astfel de chestiuni să fie abordate discret, și nu în interviuri acordate presei, deși a adăugat că președintele are intenții bune.
„Ar trebui să formulăm anumite așteptări... public atunci când suntem siguri sau avem motive să credem că astfel de apeluri sau solicitări vor fi auzite. Și că destinatarul, în acest caz administrația americană, președintele Trump, este pregătit pentru un răspuns pozitiv”, a declarat Tusk.
Impulsionată de invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu trei ani, Polonia alocă acum cel mai mare procent din PIB pentru apărare dintre toți membrii NATO, inclusiv față de Statele Unite.
Anul trecut, cheltuielile pentru apărare ale Poloniei au ajuns la 4,1% din PIB, conform estimărilor NATO, iar țara plănuiește să atingă 4,7% în acest an. Duda a sugerat înscrierea unui prag minim de cheltuieli pentru apărare de cel puțin 4% din PIB în constituția Poloniei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News