Prințul William luptă cu lipsa de adăpost din Regatul Unit. Ce este programul „Homewards”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Lipsa de adăpost a devenit o luptă pentru Prințul William.

Alegeri prezidentiale 2024

Prințul William a declarat că nu vine cu „nicio altă agendă” decât dorința de a „ajuta oamenii care au nevoie”, într-un documentar care îl urmărește pe viitorul rege în timp ce lansează un program de cinci ani care speră să ajute la eliminarea lipsei de adăpost în șase locații din Regatul Unit.

Programul „Homewards”, lansat în colaborare cu Fundația Regală a Prințului, va oferi o finanțare inițială în valoare de până la 500.000 de lire sterline (648.000 de dolari) în fiecare dintre cele șase locații pentru a sprijini inițiativele de pionierat privind persoanele fără adăpost, care - dacă vor avea succes - ar putea fi reproduse în alte locații, atât la nivel național, cât și internațional.

„Ambiția finală este de a dovedi că putem preveni lipsa de adăpost în aceste regiuni, astfel încât alții să vină și să spună: 'Ei bine, dacă ei pot face acest lucru, de ce nu putem și noi?' ”, a declarat Prințul de Wales în serialul format din două părți difuzat pe ITV, miercuri și joi, în Marea Britanie. „Nu cred că ar trebui să trăim cu lipsa de adăpost în secolul XXI”, a mai precizat William.

Filmat pe o perioadă de 12 luni, documentarul îl urmărește pe Prinț și pe alți experți în căutarea unor potențiale soluții la criza persoanelor fără adăpost din Regatul Unit.

Când programul Homewards a fost lansat anul trecut, William s-a confruntat cu unele reacții negative pentru implicarea sa, considerată de critici ca fiind ironică, având în vedere portofoliul său vast de bunuri personale. La postul de radio britanic LBC, el a fost supranumit „prințul persoanelor fără adăpost” de către prezentatorul James O'Brien.

Capacitatea de a face oamenii să se simtă în largul lor

William a ales să își confrunte direct detractorii. „De ce aș mai fi aici dacă nu aș folosi acest rol în mod corespunzător pentru a influența și a ajuta oamenii acolo unde pot? Îmi plac provocările mari, chiar îmi plac, dar nu le pot face de unul singur”, a spus el.

Capacitatea lui William de a face oamenii să se simtă în largul lor este o calitate recunoscută de mulți dintre cei prezentați în documentar, inclusiv de Sabrina Cohen-Hatton, care a fost o persoană fără adăpost, dar care acum este o susținătoare a inițiativei, lucrând îndeaproape cu Prințul.

Crescută în Newport, în sudul Țării Galilor, femeia în vârstă de 41 de ani a început să trăiască pe străzi când avea 15 ani. „Tatăl meu a avut o tumoare pe creier în fază terminală, a murit când eu aveam 9 ani. Impactul asupra familiei a fost enorm”, a spus ea în documentar.

Cohen-Hatton a ajuns să doarmă pe străzile din Newport pentru a „scăpa” de destrămarea familiei sale de acasă, a spus ea. Potrivit documentarului, la fel ca în multe alte orașe din Marea Britanie, numărul persoanelor fără adăpost din Newport aproape s-a dublat în ultimii trei ani.

În prezent ofițer șef de pompieri la West Sussex Fire and Rescue Service din sudul Angliei, Cohen-Hatton îl sprijină pe Prinț prin cercetarea programelor de succes pentru persoanele fără adăpost din Regatul Unit care ar putea fi extinse.

Impactul programului

Pentru CNN, Cohen-Hatton a declarat că este „pragmatic optimistă” cu privire la impactul pe care Homewards l-ar putea avea.

„Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri despre Prinț, el are o putere reală de convocare. El este capabil să îi facă pe oameni să se gândească la o problemă perenă într-un mod complet diferit și la contribuția lor la aceasta”, a mai spus Cohen-Hatton.

Ea a adăugat: „Din punctul meu de vedere, el a fost absolut esențial în promovarea acestui proiect”.

Pentru Mick Clarke, CEO al organizației caritabile londoneze pentru persoanele fără adăpost The Passage, documentarul oferă telespectatorilor o imagine a adevăratului William.

„Îl vedem ca pe o persoană reală. Când vine (la The Passage) este foarte relaxat, foarte relaxat. Am senzația că există o relație de familie acolo, având în vedere istoria de când avea 11 ani”, a explicat el în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri după proiecția documentarului pentru presă. „Este, de asemenea, foarte autentic, iar oamenii care au trăit fără adăpost sunt foarte buni în a ști aproape instantaneu dacă cineva este sincer, dacă este autentic sau nu, iar el se simte foarte confortabil”, a mai spus Clarke.

El a continuat: „Cred că a pus în lumină o latură pe care o vedem tot timpul - pe care acești oameni o vor vedea în cadrul întâlnirilor pe care le au cu el - dar pe care uneori publicul nu o vede”.

Al doilea episod a explorat problema tinerilor fără adăpost din Marea Britanie, iar Prințul a oferit teren din proprietatea Ducatului de Cornwall pentru a construi 24 de locuințe noi, care urmează să fie finalizate în 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel