Primăria Capitalei dărâmă monumentul istoric din Piața Haralambie

Primăria Municipiului București dărâmă clădirea monument istoric din Piața Haralambie Botescu nr.18 pentru a putea continua lucrările pentru diametrala Buzești-Berzei. Potrivit Planului Urbanistic Zonal, aprobat prin HCGMB 132/2013, doar un sfert din corpul clădirii interferează cu lucrările pentru diametrală, spune Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan. Sâmbătă seara însă, s-a purces la demolarea în totalitate a construcției din zona Gării de Nord.

Clădirea, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil eclectic cu elemente decorative de influenţă orientală, face parte din monumentul istoric de tip ansamblu ”Calea Griviței”. Molozul este dus la un depozit de pe șoseaua de Centură, în zona Bragadiru-Domnești.

Potrivit Observatorului Urban, șantierul nu avea panou de identificare a lucrării, iar spre terminarea procesului de demolare, un echipaj de poliție al Secției 3 a ajuns la fața locului, în urma unei solicitări telefonice. Acesta a constatat existența unei autorizații, dar ultimele două cincimi din fațada principală au fost demolate în timpul verificării existenței autorizației.

Clădirea monument istoric din Piața Haralambie nr. 18 aparținea PMB și a fost expropriată în 2011 pentru construirea diametralei Buzești-Berzei-Uranus. Aceasta din urmă este un proiect declarat descris de oficialitățile Capitalei ca fiind unul de maximă importanță. Diametrala urmează să funcționeze ca liant între Piața Victoriei și Gara Progresului. Ea a fost concepută ca alternativă la Calea Victoriei și Bd. Magheru, pentru cei care doresc să ajungă din nordul Capitalei la ieșirea din București spre Giurgiu.

Primăria Bucureștiului a dărâmat de curând, pe 25 martie, și monumentul istoric Hala Matache. Asociația lui Nicușor Dan susține că demolarea s-a făcut fără aviz de la Primăria Sectorului 1, aviz ce trebuia atașat documentației aferente autorizației de demontare.

Sursă foto: Florin Bălteanu/Observatorul Urban

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel