Presa străină, despre condamnarea lui Relu Fenechiu: Este prima dată...

Condamnarea ministrului Transportului Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare a fost un subiect care a captat atenția presei internaționale. 

Jurnaliștii străini au subliniat în materialele dedicate subiectului că este prima dată când justiția din România a condamnat un ministru în funcție.

"Ministrul român al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat vineri la cinci ani de închisoare cu executare într-un caz de corupţie, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat în mai multe rânduri ca miniştrii cercetaţi penal să demisioneze", a scris AFP, precizând că "este prima dată când justiţia din România condamnă la închisoare un ministru aflat în funcţie".

"Comisia Europeană, care monitorizează evoluţia statului de drept în România, a criticat în cel mai recent raport pe tema justiţiei prezenţa în Guvernul de centru-stânga condus de premierul Victor Ponta a unor miniştri trimişi în judecată sau cercetaţi penal", a reamintit Agenţia France Presse, potrivit Mediafax.

Și Reuters a relatat despre condamnarea la închisoare a ministrului român Relu Fenechiu, pentru corupţie.


"Cazul, prin care România speră că va arăta Uniunii Europene că este serioasă în lupta împotriva corupţiei, datează din urmă cu circa un deceniu, când Relu Fenechiu controla un grup de companii despre care procurorii au spus că a alimentat echipamente sub standard unei firme de stat", a scris Reuters.

Notând faptul că "premierul Victor Ponta l-a revocat pe Fenechiu şi şi-a asumat rolul de ministru interimar al Transporturilor până când va fi găsit un succesor", Reuters continuă susținând că "lipsa progreselor în combaterea corupţiei şi a crimei organizate în România şi Bulgaria a făcut ca ambele state să fie monitorizate strict de la aderarea la blocul comunitar în 2007 şi să le fie blocat accesul la spaţiul Schengen de liberă circulaţie".



"România l-a condamnat anul trecut pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare pentru corupţie, devenind primul politician de top trimis la închisoare după căderea comunismului în 1989 în România. El a fost eliberat după ce a ispăşit mai puţin de jumătate din pedeapsă", a amintit Reuters, după care a continuat cu un scurt istoric al faptelor de care este acuzat Relu Fenechiu.

"

Important membru al Partidului Naţional Liberal, Fenechiu, care a respins acuzaţia şi care intenţionează să facă apel la instanţa supremă, a devenit ministru în 2012 în guvernul de coaliţie de stânga al lui Ponta. 

Potrivit procurorilor, compania de stat cu servicii de mentenanţă în domeniul energiei SISEE Moldova a fost alimentată între 2002 şi 2005 cu transformatoare şi întrerupătoare uzate de un grup de companii controlat de Fenechiu. 

Echipamentele vechi, produse în anii 1970 şi 1980, au fost vândute ca produse noi, aducând prejudicii totale de 7,5 milioane de lei (2,2 milioane de dolari). 

Procurorii anticorupţie au spus că intenţionează să facă apel împotriva deciziei instanţei şi cer o sentinţă mai dură", a conchis Reuters.

O reacție rapidă, la doar câteva minute după ce televiziunile au prezentat sentința ÎCCJ în dosarul "Transformatorul", a venit din partea ambasadorului Olandei la București, Matthijs van Bonzel.

Acesta a anunțat pe contul său de Twitter condamnarea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, pentru corupție, precizând că sentinţa nu este definitivă şi că premierul Victor Ponta a preluat interimatul acestui minister.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel