Ne preocupă, categoric, evoluția prețurilor administrate, iar în acest context evoluția prețurilor la electricitate, a declarat, vineri, într-un briefing de presă, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.
"Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflația din iulie, o bună parte din creșterile de prețuri în indicele prețului de consum, va proveni de la electricitate. Ne preocupă și sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o țară în care avem multe incertitudini, cea mai mare a devenit evoluția prețurilor administrate, pe care nu reușim să le prognozăm. Este o declarație ușor malițioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluția prețurilor administrate, în acest context evoluția prețurilor la electricitate și, din câte știm noi, organele abilitate cu administrarea acestor prețuri vor face, în perioada următoare, comunicarea necesară, ceea ce ne va ajuta și pe noi în noua prognoză de inflație. Deocamdată, evoluția prețurilor în România este controlată, iar inflația este una dintre cele mai mici din Europa", a subliniat Isărescu.
Joi, Ministerul Energiei a precizat, într-un comunicat de presă, că semnalele primite din piața energiei electrice privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producători de energie din România au fost transmise spre analiză Consiliului Concurenței, în urma situației pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde prețurile au atins un nivel ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit sursei citate, situația actuală se datorează mai multor factori locali și regionali, unul dintre aceștia fiind legat de creșterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500 — 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu