EXCLUSIV  Plătești jumătate de salariu ca să ți se ia gunoiul din fața casei... doar dacă încape într-un tomberon. Dacă nu, scoți tips-ul. Taxa ilogică plătită la sat

Taxa gunoi - Foto: Freepik @natali_ploskaya @user17596162
Taxa gunoi - Foto: Freepik @natali_ploskaya @user17596162

O familie cu 4 persoane plătește anual o taxă uriașă pentru ridicarea gunoiului, însă, surpriză! Primește același tomberon mic pe care în primește și o gospodărie cu un singur locatar. Iar dacă ai gunoi în plus? Fără un "tips", șansele să ți se ridice sacii sunt aproape nule.

Taxa de salubritate în mediul rural a ajuns o povară financiară pentru multe familii. Așa arată realitatea unei taxe impuse fără logică și unui joc cu angajații la salubritate de-a șoarecele și pisica.

Această uniformitate ridică întrebări privind echitatea și eficiența sistemului actual de taxare și colectare a deșeurilor.

Ei bine, în mediul rural, cel puțin în județul Brașov, la începutul fiecărui an, o familie formată din doi adulți și un copil plătește anual în jur de 900 lei pentru serviciul de colectare a deșeurilor, echivalentul a 300 lei de persoană pe an.

Pentru o familie cu 2 copii ce primește ajutor de la bunici, deci 6 persoane, costul colectării este de 1.800 lei pe an.

Această sumă se traduce printr-un cost săptămânal de aproximativ 5 lei și de un cost lunar de aproximativ 25 de lei per gospodărie, pentru o singură colectare a gunoiului pe săptămână.

Cu toate acestea, indiferent de numărul de persoane dintr-o locuință, fiecare gospodărie primește un singur tomberon...știți, acelea mici, pe roți, pe care le scoți în drum o dată pe săptămână. Astfel, o casă cu o singură persoană sau una cu șase locuitori beneficiază de același volum de colectare, în ciuda diferențelor evidente în cantitatea de deșeuri generate.

Sigur, aceste sume se pot plăti fie la începutul anului, fie lunar, efortul fiind diferit. Odată ar fi efortul financiar din primele luni ale anului, atunci când bugetul familiei e și așa afectat și de alte taxe și impozite. Și apoi, chiar dacă efortul financiar pare mai mic, puțini sunt cei care stau lunar să aibă grija plății la salubritate.

Situația devine și mai complicată atunci când volumul deșeurilor depășește capacitatea tomberonului furnizat.

În aceste cazuri, deșeurile suplimentare sunt adesea plasate în saci speciali lângă tomberon.

Însă, fără o "atenție" financiară sau un "tips" oferit angajaților serviciului de salubritate, acești saci suplimentari riscă să nu fie colectați.

Ce se întâmplă dacă nu plătești? Primăria trimite imediat înștiințare de plată într-un plic, prin poștă, cu amenințarea popririi pe conturi.

Astfel, pe lângă taxa anuală considerabilă plătită către primărie, familiile sunt nevoite să suporte și costuri informale pentru a se asigura că toate deșeurile sunt ridicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel