Pinguini mumificați de acum 5.000 de ani, găsiți în Antarctica

foto: Freepik
foto: Freepik

De sub zăpada din Antarctica au început să iasă fragmente mumificate de... pinguini.

De-a lungul coastelor înghețate ale Antarcticii, cercetătorii au descoperit pinguini mumificați care par că s-au conservat surprinzător de bine. Câteva dintre aceste mumii de pinguini ar putea avea o vechime de aproximativ 5.000 de ani, cu secole înainte ca egiptenii antici să practice mumificarea prin îmbălsămarea corpului. Asta și face ca descoperirea să fie una remarcabilă! „În toți anii în care am făcut aceste cercetări în Antarctica, nu am văzut niciodată un sit ca acesta”, a declarat profesorul Steven Emslie, paleoecolog la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington (SUA), într-un comunicat.

În anul 2016, în vecinătatea Capului Irizar, o formațiune stâncoasă de-a lungul Mării Ross din în estul Antarcticii, au fost găsite cimitire întregi de oase de pinguini. Alături de aceste oase și pene ale pinguinilor Adelie, cercetătorii au dat peste pinguini mumificați care practic ieșeau din zăpada topită, ceea ce făcea ca peisajul să fie unul înfiorător. Descoperirea se distinge de celalalte deoarece nu existau înregistrări ale unei colonii active de pinguini în această zonă de când a fost observată pentru prima dată de exploratorul Robert Falcon Scott și echipa sa la începutul secolului al XX-lea.

Oase conservate de mii de ani

Datarea cu radiocarbon a rămășițelor a indicat că aceste carcase erau extrem de vechi, în ciuda aspectului lor, datând din trei perioade care au început acum 5.000 de ani și cea mai recentă fiind acum 800 de ani. Procesul de mumificare a fost unul cât se poate de natural datorită temperaturilor extrem de scăzute sub zero grade, care au împiedicat activitatea microorganismelor responsabile cu descompunerea, scrie IFL Science.

Ultima dată când acest sit a fost ocupat de pinguini a fost cândva între Perioada Caldă Medievală (800-1300 d.Hr.) și debutul Micii Epoci de Gheață (1300 d.Hr.). În această perioadă, temperaturile medii de vară la suprafață erau cu aproximativ 2°C mai reci decât în Marea Ross de astăzi. Profesorul Emslie susține că aceste condiții mai reci au acoperit probabil regiunea cu un strat gros de zăpadă și gheață, ceea ce a făcut locul prea ostil pentru o colonie activă de pinguini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel