Petre Daea: Noul model de performanţă este elementul central al reformei PAC

Noul model de performanţă este elementul central al reformei PAC şi cea mai inovatoare caracteristică a acesteia, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a condus marţi lucrările reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), desfăşurat la Bruxelles.

 'Noul model de performanţă este elementul central al reformei PAC şi cea mai inovatoare caracteristică a acesteia. Aceste schimbări de paradigmă vor permite Statelor Membre să aibă un cuvânt mai greu de spus în elaborarea politicilor lor naţionale, dar vor avea şi o responsabilitate mai mare.

Avansarea discuţiilor noastre cu privire la acest aspect ne va ajuta să definim poziţia Consiliului cu privire la întregul pachet de reformă', a afirmat Petre Daea, potrivit unui comunicat al ministerului de resort. Consiliul Agricultură şi Pescuit de marţi a avut un schimb de opinii în cadrul sesiunii publice privind noul model de performanţă a pachetului de reformă PAC post 2020, pe baza unui document al Preşedinţiei. Miniştrii şi-au concentrat intervenţiile asupra raportării reperelor şi a evaluării performanţei, precum şi asupra posibilităţii stabilirii unor sume unitare pentru intervenţiile altele decât pe suprafaţă şi pe cap de animal. 'Săptămâna trecută, la Sibiu, liderii noştri au reafirmat importanţa abordării unitare a schimbărilor climatice. Deşi obiectivul principal al agriculturii este asigurarea securităţii alimentare pentru Europa, agricultura şi silvicultura pot contribui la îndeplinirea obiectivelor ambiţioase ale UE în ceea ce priveşte mediul.

Astăzi (marţi, n.r.) am discutat despre modul în care putem să-i încurajăm şi să-i pregătim pe fermierii noştri să facă faţă acestei provocări', a precizat ministrul român al Agriculturii. Potrivit MADR, Consiliul a fost informat şi a avut un schimb de opinii cu privire la aspectele agricole din comunicarea Comisiei 'O planetă curată pentru toţi: o viziune strategică europeană pe termen lung pentru o economie prosperă, modernă, competitivă şi neutră din punct de vedere al climei'. Miniştrii s-au concentrat în special asupra acţiunilor prioritare care ar trebui întreprinse la nivel european şi naţional în domeniul agriculturii şi silviculturii pentru a contribui la realizarea obiectivelor acordului de la Paris până în 2050. Comisia a informat Consiliul privind performanţa comerţului agricol din UE.

Aceasta a raportat, în special, ultimele progrese ale iniţiativei sale diplomatice de promovare a produselor agricole europene în lume, precum şi negocierile comerciale care au fost încheiate sau sunt în curs de desfăşurare şi care au un impact asupra agriculturii europene. Acestea includ: Mercosur, Australia şi Noua Zeelandă. 'Miniştrii au fost, de asemenea, informaţi despre: regulamentul privind viitorul Fond European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, urmărirea hotărârii Curţii Europene de Justiţie privind organismele modificate genetic, situaţia din sectorul fructelor', se mai arată în comunicatul MADR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel