În data de 9 mai 2025, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 427/612, care modifică și completează reglementările anterioare referitoare la scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii. Cu toate acestea, ordinul nu prevede restituirea sumelor deja recuperate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 285/2024, arată Blocul Național Sindical, lucru care va stârni nemulțumiri în rândul pensionarilor care se află într-o situație mai dezavantajoasă față de cei scutiți ulterior. Cristina Ștefan, expert în sistemele de pensii, a explicat într-un interviu acordat DC News că această omisiune va genera inechități și ar putea conduce la o serie de acțiuni în instanță din partea pensionarilor nedreptățiți.
Potrivit Federației Naționale ”Solidaritatea Socială a Muncii”, prin publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial, casele teritoriale de pensii vor avea posibilitatea legală de a proceda la punerea în aplicarea a Legii nr. 285/2024, în sensul emiterii deciziilor de scutire de la plată a debitelor provenite din pensii și indemnizații sociale sau pentru însoțitor constituite până la data de 1 decembrie 2024 și rămase de recuperat sau care urmează a fi constituite după această dată în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, cu condiția ca aceștia să nu fi fost în culpă.
Cu toate acestea, ordinul în vigoare nu include prevederi referitoare la restituirea sumelor recuperate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 285/2024, eliminând Capitolul III din ordinul anterior, care reglementa procedura de restituire a debitelor încasate până la data de 1 octombrie 2014, notează Blocul Național Sindical.
DC News: De ce credeți că Ordinul nr. 427/612 nu prevede restituirea sumelor deja recuperate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 285/2024?
Cristina Ștefan: Ordinul anterior avea Capitolul III, unde se prevedea procedura de restituire. Acum acest capitol este abrogat. Prin abrogare, implicit se deduce că nu mai există noțiunea de restituire.
DC News: Ce impact ar putea avea această abrogare asupra pensionarilor?
Cristina Ștefan: Un impact social negativ în ceea ce îi privește pe pensionari este faptul că cei care au deja debite stabilite printr-o decizie de pensie, anterior datei de în 1 decembrie 2024, iar casele teritoriale de pensii au operat reținerile lunare, așa cum prevede legea, acele rețineri lunare nu vor mai fi restituite. În schimb, cei cărora li se vor emite, de acum încolo, decizii de debit, nu li se va mai reține și vor fi scutiți de debitul integral. Aceasta este diferența.
DC News: Vorbim aici de toate categoriile de pensionari?
Cristina Ștefan: Da, toate categoriile, indiferent de categoria de pensie, indemnizația de însoțitor și indemnizația socială. Și se scutesc debitele care nu sunt generate din culpa pensionarilor, pentru că sunt situații în care vina este a pensionarilor și atunci nu fac obiectul scutirii de la plată aceste debite.
DC News: Despre ce riscuri vorbim? Putem spune că situația poate să ducă la un val de acțiuni în instanță?
Cristina Ștefan: Da, orice nemulțumire cu privire la un act normativ generează promovarea de acțiuni în instanță, pentru că existând aceste diferențe, fiecare pensionar ar dori să i să aplice legea în mod egal. Un exemplu ipotetic: colegului meu, căruia i s-a emis decizie de debit după mine, îi e scutită întreaga sumă, iar eu sunt scutită doar de jumătate din această sumă. Și atunci avocații bănuiesc că îi vor îndruma să promoveze acțiuni în instanță. În ultimii ani au existat foarte multe acțiuni în instanță având ca obiect contestarea deciziilor de pensie sau orice alte reglementări ce țin de materia asigurărilor sociale. Și temerea ar fi să nu promoveze aceste acțiuni, pentru că, oricum, la nivelul caselor teritoriale de pensii, activitatea este foarte grea, mai ales intrând în vigoare o nouă lege a pensiilor, personalul este subdimensionat. Să venim acum cu un nou val de acțiuni, deja, din punctul nostru de vedere, presupune încărcarea funcționarului public cu alt volum de activitate față de cel care este în prezent, care, oricum, este destul pentru noi, ca salariați.
DC News: Ce soluții legislative ar putea exista pentru a corecta inechitatea?
Cristina Ștefan: Ar putea exista o intervenție legislativă de modificare a acestui ordin, în sensul în care să se prevadă și procedura de restituire. O să observați chiar titulatura ordinului - la sfârșit, termină cu procedura de restituire, procedură pe care nu o mai regăsim.
Ar fi potrivită intervenția Parlamentului sau a Guvernului de a iniția o modificare a acestui ordin cu privire la introducerea posibilității de restituire pentru a fi toată lumea tratată în mod egal, echitabil, iar noi, salariații, să nu mai fim îngreunați cu volum de activitate suplimentară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu