O erupție solară a provocat pene de semnal radio în mai multe regiuni ale lumii.
O erupție solară de mare intensitate a fost detectată marți dimineață, 14 mai, provenind dintr-o nouă regiune activă a Soarelui, cunoscută sub numele de AR4087. Erupția a atins apogeul la ora 11:25 (ora României), provocând pene de semnal radio de nivel R3 în Europa, Asia și Orientul Mijlociu, scrie Space.com.
Potrivit Centrului de Predicție a Vremii Spațiale al NOAA (Administrația Națională pentru Ocean și Atmosferă din SUA), astfel de explozii solare de intensitate X sunt rare. Exploziile solare sunt clasificate în funcție de putere în cinci categorii: A, B, C, M și X — fiecare treaptă reprezentând o creștere de zece ori a energiei emise. Explozia recentă, X2.7, se află în partea inferioară a clasei X, dar rămâne una dintre cele mai puternice.
Această erupție a trimis raze X și radiații ultraviolete extreme către Pământ cu viteza luminii, ionizând rapid straturile superioare ale atmosferei. În urma acestui fenomen, semnalele radio de înaltă frecvență au fost perturbate, iar unii operatori radio din regiunile afectate s-au confruntat cu întreruperi de comunicare.
Există posibilitatea ca explozia solară să fi fost însoțită și de o ejecție de masă coronală (CME) — un nor uriaș de plasmă solară și câmp magnetic. Acest lucru nu a fost confirmat încă. Dacă astfel de ejecții ajung să interacționeze cu câmpul magnetic al Pământului, pot genera furtuni geomagnetice și spectaculoase aurore boreale.
Deocamdată, regiunea AR4087 se află aproape de marginea Soarelui, astfel că Pământul nu este direct expus. Însă acest lucru s-ar putea schimba în curând, deoarece zona activă se rotește înspre fața solară orientată către planeta noastră și deja a produs mai multe erupții.
„Situația devine intensă, mai ales că această regiune activă se apropie în câmpul nostru vizual. Aceeași zonă a generat un alt fulger solar, de clasă M5.3, acum câteva ore”, a scris Vincent Ledvina, pasionat de aurore boreale, într-o postare pe platforma X.
„Ce ne mai rezervă această regiune activă în zilele următoare… va trebui să așteptăm și să vedem”, a adăugat el.
Dacă activitatea solară se menține și după ce regiunea AR4087 se va afla direct în fața Pământului, următoarele explozii ar putea avea un impact semnificativ asupra activității geomagnetice și ar putea crește șansele de apariție a aurorelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu