EXCLUSIV  Pavel Chihaia, celebru scriitor român, a murit. Doliu în lumea literaturii

În ziua de 18 iunie a încetat din viaţă la München, unde se stabilise de peste patru decenii, Pavel Chihaia, unul dintre marii scriitori români. 

Născut în 1922 la Corabia, Pavel Chihaia a publicat în decembrie 1947 romanul Blocada, recunoscut astăzi drept o capodoperă. Această carte îl plasa într-un raport de strivitoare superioritate faţă de cei mai importanţi scriitori tineri ai momentului, Petru Dumitriu şi Marin Preda. Totodată, Blocada anticipa romanul lui Vintilă Horia Dumnezeu s-a născut în exil, publicat în 1960 şi distins cu Premiul Goncourt.

Blocada, cea mai importantă carte de proză din deceniul 1940-1950, era doar primul volum dintr-o proiectată trilogie intitulată Simfonia dobrogeană. Intuiţiile majore ale autorului asupra Dobrogei nu erau străine de opera marelui savant Vasile Pârvan, de ale cărui lumini s-a folosit, aşa cum mărturiseşte, şi Vintilă Horia în romanul său. Astăzi am putea spune că Blocada este cartea emblematică pentru ţinutul dintre Dunăre şi mare. Romanul a fost însă retras din librării şi dat la topit în primăvara anului 1948.

Pavel Chihaia, membru al Asociației Anticomuniste Mihai Eminescu

Între anii 1946-1950, Pavel Chihaia a făcut parte din asociaţia anticomunistă „Mihai Eminescu" alături de Vladimir Streinu, Şerban Cioculescu, Dinu Pillat, Constant Tonegaru şi alţii. Arestat de mai multe ori şi eliberat „din lipsă de probe", Pavel Chihaia a trăit foarte greu, însă a ilustrat demnitatea refuzului: chiar şi în epoca de liberalizare de la mijlocul anilor '60, el nu a încercat să-şi reediteze Blocada, nici alte cărţi de proză pe care le avea în manuscris şi care au văzut lumina tiparului începând din 1990.

Nemaiputându-se manifesta ca scriitor, Pavel Chihaia şi-a găsit o a doua vocaţie în profesia de istoric al artei medievale româneşti. Opera sa în acest domeniu întruneşte cinci volume masive nespus de interesante. În 1973, Pavel Chihaia a susţinut un strălucit doctorat în istoria artei la Sorbona, iar din 1978 s-a stabilit în străinătate, mai întâi în Franţa, apoi în Germania. A revenit de nenumărate ori în ţară după prăbuşirea fostului regim şi nu putem ignora o latură de autentic creştin ortodox care, sub acest aspect, îl aşază alături de istoricii Virgil Cândea, licenţiat şi în teologie, şi Florin Constantiniu, intelectuali cu vocaţia credinţei şi a mărturisirii ortodoxe. Meditaţiile sale despre Filocalie, despre stareţul Vasile de la Poiana Mărului dezvăluie în Pavel Chihaia un om al comunităţii de iubire şi credinţă; un intelectual îmbisericit.

Odată cu Pavel Chihaia dispare o mare şi strălucită personalitate a culturii române, ale cărei ample manifestări literare, respectiv istoriografice rămân să fie descoperite.

Vezi și: Doliu în muzică. Un celebru artist s-a stins din viață, în urma unei complicații la inimă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel