Patriarhul rus Kirill: "Războiul este corect, trebuie să luptăm contra așa-ziselor noi valori oferite de cei care revendică puterea mondială"

Patriarhul Kirill
Patriarhul Kirill

Șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia binecuvântează războiul împotriva Ucrainei: o luptă împotriva promovării unor modele de viață contrare tradiției creștine, susține el. 

În predicarea sa din Duminica Iertării, Arhiepiscopul Khiril I, al 16-lea Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii, a făcut referire la Gay Pride menționând că tot acest haos este cauzat de valorile occidentale care revendică puterea mondială și războiul dus de ruși este doar o luptă de apărare contra acestor noi indoctrinări: ”Vorbim despre ceva care depășește convingerile politice. Să vorbim despre mântuirea omului”.

”Suntem într-un război care a căpătat un sens metafizic. Acest război este împotriva celor care susțin homosexualii”

”Cei din lumea occidentală au încercat să distrugă Donbasul doar pentru că acest pământ se opune categoric așa-ziselor noi valori oferite de cei care revendică puterea mondială” susține el. 

Patriarhul Kirill s-a rugat apoi pentru suferința soldaților ruși. El nu a spus niciun cuvânt despre suferința civililor din Ucraina și despre bisericile distruse de bombe.

În data de 2 martie, 431 de preoți și diaconi ai Bisericii Ortodoxe au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau încetarea operațiunilor speciale ale Rusiei in Ucraina. Preoții au adăugat că le-a fost milă ”pentru această grea încercare la care au fost supuși frații și surorile noastre ucrainene, fără nicio vină”. ”Facem apel la oamenii care pot pune punct acestui război, un apel de pace si încetarea imediată a focului” au transmis ei. Printre cei care au semnat scrisoarea deschisă s-au numărat și trei episcopi ai bisericii din Moscova.

Patriarhului Kirill al Rusiei, fost ofiţer KGB


Kirill, în vârstă de 76 de ani, este conducătorul celei mai mari comunități ortodoxe întreaga lume, din Biserica Rusă făcând parte credincioşi din Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Estonia şi din alte ţări care au aderat la ea.

În anul 1960, sub numele de cod ”Sviatoslav”, Kirill a fost numit să conducă Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei, un departament despre care se vehicula că reprezenta implicarea KGB-ului în sânul Bisericii.

Pentru specialişti nu este nicio surpriză faptul că patriarhul Moscovei nu condamnă atacurile armatei ruse în Ucraina. Printr-o astfel de atitudine, Biserica Rusă s-a discreditat în toată lumea creştină, fiind un pericol imediat pentru unitatea spirituală a lumii ortodoxe, arată  antropologul religios Teodor Baconschi.   

”Nu e aşadar o surpriză faptul că Patriarhul Kiril – fost ofiţer KGB pentru relaţiile externe bisericeşti – a «binecuvântat» armata invadatoare a lui Putin şi le-a explicat ucrainenilor că sunt călcaţi cu tancul, bombardaţi şi obligaţi să se refugieze în alte state doar pentru că Rusia îi iubeşte foarte mult: doare un pic, dar asta-i calea dreaptă şi merită un mic sacrificiul ca să scapi de ”clica neo-nazistă de drogaţi” care, ca marionetă americană, a acaparat biata Ucraina”, declară Teodor Baconschi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel