Parlamentul European condamnă atitudinea lui Trump față de Ucraina. Avertisment asupra pericolului negocierilor cu Rusia

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Parlamentul European și-a exprimat regretul față de încercările de „șantajare” a Ucrainei pentru a se preda Rusiei, stat agresor.

Parlamentul European și-a exprimat miercuri regretul față de încercările de „șantajare” a Ucrainei pentru a se preda Rusiei și consideră că este „contraproductiv și periculos” ca Statele Unite să încerce să negocieze o încetare a focului cu Rusia excluzând Kievul și alte țări europene din acest proces, transmite EFE.

Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, adoptată cu 442 de voturi pentru, 98 împotrivă și 126 abțineri, europarlamentarii subliniază că inițiativa administrației Trump are ca efect „împuternicirea” Rusia deoarece arată „că politicile agresive nu sunt pedepsite, ci recompensate”.

„Actualele încercări ale guvernului Statelor Unite de a negocia o încetare a focului și un acord de pace cu Rusia, excluzând Ucraina și alte state europene, cărora le este prezentat un rezultat fără a avea o participare semnificativă, sunt contraproductive și periculoase”, a subliniat Parlamentul European în rezoluție.

„Având în vedere istoricul de încălcări ale acordurilor anterioare și ale principiilor fundamentale ale dreptului internațional de către Rusia, pacea poate fi atinsă numai prin forță, în special prin garanții de securitate efective”, susține textul adoptat miercuri la Strasbourg de europarlamentari.

Rezoluția, axată pe exprimarea sprijinului față de Ucraina la trei ani de la începutul războiului, avertizează în mai multe rânduri în legătură cu o îngrijorare crescândă cu privire la schimbarea poziției Washingtonului față de conflict după sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, schimbare „care a inclus învinuirea în mod deschis a Ucrainei pentru război, suspendarea ajutorului militar și încercarea de a constrânge Ucraina”.

PE solicită UE să devină principalul partener al Ucrainei și să intensifice sprijinul militar

Din perspectiva Parlamentului European, cele mai recente evenimente ar trebui să servească drept „ultimul apel de trezire” pentru ca Uniunea Europeană să se poziționeze ca principal partener al Ucrainei și să lucreze activ pentru a menține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru Kiev.

Printr-un amendament oral prezentat în timpului votării rezoluției, Parlamentul European a salutat ultimele evoluții de marți seară din Arabia Saudită, acordul dintre SUA și Ucraina pentru o încetare a focului și angajamentul Washingtonului de a relua furnizarea de arme și informații către Kiev, după ce președintele Donald Trump le-a întrerupt pentru a face presiuni asupra Ucrainei ca să accepte o încetare imediată a focului.

Parlamentul European a avertizat însă că încetarea focului este doar un instrument eficient de suspendare a ostilităților „dacă agresorul o respectă” și și-a exprimat încrederea că Moscova va face acest lucru.

În paralel, textul rezoluției solicită statelor membre „să își crească și să accelereze în mod substanțial sprijinul militar, în special furnizarea de arme și muniție, precum și instruirea, ca răspuns la nevoile stringente” ale Ucrainei, pentru a ajunge la un nivel la care sprijinul militar pentru Kiev să ajungă la „cel puțin 0,25% din PIB-ul anual”.

Europarlamentarii avertizează că rezultatul războiului dintre Rusia și Ucraina și atitudinea comunității internaționale „vor influența în mod crucial acțiunile viitoare ale altor regimuri autoritare, care urmăresc îndeaproape cursul războiului și își evaluează posibilitățile pentru a aplica politici externe agresive”, scrie Agerpres.

Citește și: România poate deveni un hub tehnologic și militar european. Informații de la vârful PE, de la Bruxelles: Putem atrage aproximativ 20 de miliarde de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel