Papa Francisc, rugăciune pentru victimele cutremurelor din Croația

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele cutremurelor produse recent în Croația. Suveranul Pontif a transmis un mesaj locuitorilor. 

Papa Francisc le-a transmis miercuri un mesaj locuitorilor din Croaţia afectaţi de puternicul seism din ajun, soldat cu şapte morţi şi importante pagube materiale, transmite agenţia de presă Hina. Sâmbătă va fi zi de doliu naţional pentru victime, scrie Agerpres. 

"Ieri, un cutremur a provocat victime şi grave pagube materiale în Croaţia. Sunt alături de cei răniţi şi de cei care au fost afectaţi de seism şi mă rog în special pentru cei care şi-au pierdut viaţa şi pentru familiile lor", a transmis suveranul pontif pe Twitter.

La finalul audienţei generale de miercuri, papa Francisc şi-a exprimat speranţa ca autorităţile din Croaţia să beneficieze de ajutorul comunităţii internaţionale pentru a reduce suferinţele cetăţenilor, a menţionat Agenţia de ştiri catolică croată.

Doliu național 



În Croaţia va fi doliu naţional, sâmbătă, pentru victimele seismului cu magnitudinea 6,2, potrivit serviciilor de seismologie croate, produs la orele prânzului în centrul ţării, lângă oraşul istoric Petrinja, din apropiere de Zagreb, la mică adâncime (circa 10 kilometri de suprafaţă).

Cutremurul, soldat cu cel puţin 7 morţi, 28 de răniţi şi ample distrugeri, a fost precedat de cel puţin alte două seisme destul de puternice luni şi a fost urmat de numeroase replici.

Comisarul Uniunii Europene pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic (Slovenia), a vizitat miercuri zonele afectate şi a transmis autorităţilor croate un mesaj de "solidaritate" din partea blocului comunitar, amintind că la doar câteva ore după seism a fost activat Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii, cu un "răspuns uriaş" din partea statelor membre.

Ajutor din state UE 

Şi-au oferit deja ajutorul 13 state din UE - România, Republica Cehă, Slovenia, Italia, Suedia, Lituania, Grecia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Franţa - precum şi una din afara blocului, Turcia.

Ajutorul constă în special în echipamente pentru adăpost în sezonul rece precum corturi şi containere, iar Croaţia va primi de asemenea sprijin financiar din Fondul european de solidaritate, a adăugat Lenarcic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel