ONU cere transformări radicale în privință cu schimbările climatice. Acordul de la Paris, departe de realitate

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Pentru a combate schimbările climatice, este nevoie de o transformare rapidă a modului în care lumea noastră funcționează, călătorește, mănâncă și folosește energia.

Pentru a combate schimbările climatice, este nevoie de o transformare rapidă a modului în care lumea noastră funcționează, călătorește, mănâncă și folosește energia, conform unui raport important al ONU, transmite BBC.

Acesta este primul “bilanț global” care examinează eforturile țărilor de a reduce emisiile care încălzesc planeta de la semnarea acordului de la Paris din 2015. Deși s-au făcut progrese, eforturile trebuie acum să fie intensificate masiv.

Este nevoie de o decarbonizare radicală

Raportul solicită o “decarbonizare radicală” cu o eliminare rapidă a combustibililor fosili arși fără captarea carbonului.

Arderea combustibililor fosili precum petrolul, gazele și cărbunele pentru a produce electricitate emite dioxid de carbon, care este principalul factor al schimbărilor climatice. Captarea carbonului în procesele industriale și în centralele electrice previne eliberarea majorității CO2 produs, și fie îl reutilizează, fie îl depozitează subteran.

De asemenea, energia regenerabilă trebuie să se extindă semnificativ, iar defrișările trebuie să fie oprite și inversate până în 2030. Raportul bilanțului va fi analizat de liderii politici și va fi central pentru discuțiile globale privind clima din Dubai de anul acesta.

ONU dorește să revizuiască promisiunile făcute în 2015 la Paris

În cursul ultimilor doi ani, ONU a stabilit să revizuiască promisiunile făcute de țările care au semnat acordul de la Paris din 2015. La întâlnirea de acum opt ani, țările au convenit să mențină creșterea temperaturii de la revoluția industrială mult sub 2C și să facă eforturi pentru a o menține sub 1.5C.

Raportul examinează eforturile lor de a reduce carbonul, de a se adapta la schimbările climatice și modul în care au mobilizat finanțe și tehnologie pentru a ajuta țările mai sărace să facă față problemei. Nicio țară nu este numită și făcută de râs în acest raport, care consideră abordarea colectivă a rezolvării problemei.

Deși s-au făcut progrese, multe obiective rămân neatinse

S-au făcut multe progrese, recunoaște documentul, dar creșterea globală a temperaturilor previzionată pentru acest secol este încă mult peste ceea ce s-a promis la Paris. Respectarea acestor obiective va necesita acum o creștere semnificativă a ambiției, potrivit bilanțului, care solicită o “transformare sistemică” larg răspândită.

Acest lucru include modul în care producem energia, modul în care călătorim, lucrăm și producem alimente. Experții spun că acest tip de schimbare necesită ca guvernele să ia inițiativa și să se asigure că acțiunile lor climatice nu sunt imediat anulate de alte politici și investiții.

“De asemenea, s-ar putea vedea apelul pentru transformările sistemice ca o recunoaștere a faptului că, atâta timp cât mai putem, ar trebui să ne luăm destinul în propriile mâini”, a spus dr. Richard Klein de la Institutul de Mediu din Stockholm, care a fost implicat în etapele inițiale ale bilanțului.

“Fie transformăm societatea într-un mod care evită cel mai rău dintre schimbările climatice, fie schimbările climatice ne vor transforma societatea pentru noi, în moduri greu de previzionat, dar probabil nu foarte plăcute.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel