OMV n-are bani de taxe pentru România. Vâlcu: Să-și ia jucăriile și să se ducă în spațiul Schengen. Poate ne dau țeapă acum, dar la anul nu vor mai putea

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvern, care prevede o taxă de solidaritate pe care OMV refuză să o plătească. 

"Ne bazăm pe politicieni în anul viitor pentru că în anul 2024 se stabilesc noi redevenţe. Deci până în 2014, OMV a "şantajat", a spus "nu mai facem, se pun în pericol investiţiile, Marea Neagră, off shore-ul". Iată că bat pasul pe loc cu licenţa. Se mai gândesc. Poate că acum ne dau ţeapă cu ajutorul funcţionarilor din Ministerul Energiei, din ANRE sau cine o fi făcut ordonanţa asta, dar la anul nu mai poate să o facă. Şi dacă nu le convine că e scump petrolul pe care îl extrag din România, poate să-ţi vândă activele. Nu e nimeni obligat. Promisiunile de "mari investiţii" nu s-au realizat", a comentat Val Vâlcu.

"Ca sa te duci să căpuşezi CE Oltenia, să iei terenul şi ce mai au pe acolo, 50% din beneficiu cu 15% din investiţie e uşor. Să-şi ia jucăriile şi să se ducă în spaţiul Schengen, dacă ne jucăm corect cartea cu redevenţele" a concluzionat Val Vâlcu la Antena 3 CNN.

OMV a anunţat că refuză să plăteacă taxa de solidaritate

Vă reamintim că, la sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis ca firmele din industria ţiţeiului, petrolului, gazelor naturale și rafinăriile să plătească o taxă de solidaritate de 60% din profit. Această taxă urmează să fie achitată doar dacă profitul pe care l-au înregistrat în 2022 sau 2023 este cu 20% peste media profiturilor înregistrate în perioada 2018-2021.

România taxează dur profiturile companiilor

OMV a trimis o notificare către Bursa de Valori, spunând că nu se încadrează. Ministerul Finanţelor Publice a reacţionat declarând că există o prevedere în regulament care spune că doar companiile care depăşesc 75% cifră de afaceri sunt obligate să plătească această taxă. Aici se încadrează şi companiile partenere, firmele conexe.

România a fost obligată să transpusă această taxă de solidaritate printr-un regulament european. Regulamentul prevedea o cotă de impozitare de 30%. Statul român a ales să aplice o cotă de 60%, devenind astfel a treia ţară din UE care taxează dur profiturile acestor companii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel