Mai multe unelte din oase de elefant și hipopotam, datând de aproximativ 1,5 milioane de ani, au fost descoperite de arheologi.
Uneltele confecționate din oase de elefant și de hipopotam, datând de aproximativ 1,5 milioane de ani și descoperite în Tanzania oferă noi date cu privire la un important pas evolutiv al hominizilor pre-sapiens, și anume manufacturarea sistematică a unor unelte din alte materiale decât piatra, conform unui nou studiu, transmite miercuri Reuters.
Cele 27 de unelte ce au fost descoperite în abundentul sit paleoantropologic din Defileul Olduvai au fost probabil create de Homo erectus, o specie hominidă timpurie ce avea proporțiile corpului similare ce cele ale speciei noastre, Homo sapiens, conform cercetătorilor.
Uneltele, ce au până la 37,5 centimetri lungime, erau folosite, probabil, pentru a tăia și rupe sau sfărâma carcase și părți din carcase de animale pentru hrană.
Folosirea uneltelor reprezintă zorii tehnologiei, iar cele mai vechi unelte din piatră cunoscute datează de cel puțin 3,3 milioane de ani. Au existat exemple de folosire sporadică a uneltelor făcute din os ce datează de aproximativ 2 milioane de ani, dar descoperirea realizată în Defileul Olduvai reprezintă cel mai vechi exemplu de producție sistematică a unor astfel de unelte.
Uneltele din os descoperite în Defileul Olduvai au fost găsite lângă unelte din piatră datând din aceeași perioadă.
Adăugarea uneltelor din os la arsenalul de unelte al hominizilor a reprezentat un moment important, conform cercetătorilor, pentru că reflectă progrese cognitive și abilități tehnologice în creștere, precum și recunoașterea faptului că animalele pot oferi o sursă nu numai de carne, ci și de materii prime.
Acești hominizi aveau „cunoștințe anatomice de precizie și înțelegeau morfologia și structura oaselor, după cum reiese din faptul că preferau oasele groase ale membrelor”, conform arheologului Ignacio de la Torre din cadrul Consiliului Național de Cercetare Spaniol (CNCS), coordonatorul studiului publicat miercuri în jurnalul Nature. Oasele membrelor au cea mai ridicată densitate și sunt cele mai puternice.
Defileul Olduvai străbate câmpiile de sud-est ale regiunii Serengeti, în nordul Tanzaniei. Homo erectus, probabil creatorul acestor unelte, ducea o existență de vânător-culegător într-un mediu extrem de abundent în animale. Uneltele de diferite tipuri - spre exemplu pentru tăiere și pentru zdrobire - erau de o importanță deosebită pentru hominizi.
Aceste unelte din os au fost realizate folosindu-se o tehnică similară prelucrării celor din piatră - prin cioplirea la capete pentru a forma extremități ascuțite.
„Studiul indică faptul că acești hominizi foloseau tehnici subtil diferite pentru a crea unelte din diferite materiale. Acest lucru sugerează un nivel de abilitate cognitivă despre care nu aveam dovezi că ar fi fost întâlnit în acea perioadă”, a declarat arheologul Renata Peters, de la University College London, co-autoare a studiului.
„Spre exemplu, atunci când au cioplit uneltele pe care le-am analizat, osul probabil că încă mai conținea colagen și apă. Colagenul îi conferă osului elasticitate și îl face mai ușor de cioplit decât piatra. Încă osul se poate și rupe dacă este lovit cu prea mare forță”, explică Peters.
Colagenul este o proteină fibroasă care servește ca principală componentă structurală a oaselor, precum și a mușchilor și a pielii.
În plus, straturile exterioare ale oaselor sunt dure, în timp ce cele interioare - cu aspect spongios - sunt mai moi. „Aceste caracteristici înseamnă că dacă produci unelte din os ai nevoie de tehnici de prelucrare diferite față de uneltele din piatră sau din lemn, spre exemplu”, a mai susținut ea.
Lemnul este mai puțin rezistent decât piatra sau osul, iar uneltele realizate din lemn se descompun rapid și nu rezistă suficient pentru a fi descoperite de arheologi.
Numărul mare de unelte, atât din os cât și din piatră, descoperite în acest sit paleoantropologic din Defileul Olduvai sugerează faptul că era des frecventat de hominizi. Aceste unelte datează dintr-o perioadă de tranziție de la uneltele simple, aparținând tehnologiei Oldowan, către uneltele mai avansate aparținând tehnologiei Acheulean - unde apar primele topoare de mână.
Douăzeci și șase dintre cele 27 de unelte descoperite sunt făcute din oase de elefant și de hipopotam. Hipopotamii erau prezențe obișnuite în regiune, dar elefanții nu erau, ceea ce înseamnă că probabil oasele lor erau aduse în Defileul Olduvai din alte părți, conform cercetătorilor.
În sit nu au fost găsite fosile de hominizi. Paleoantropologii consideră că Homo erectus este cel mai vechi hominid care putea confecționa unelte din os, dar în acea perioadă de timp, în această regiune mai trăia o specie de hominizi denumită Paranthropus boisei. „Nu există o dovadă directă cu privire la cine a creat aceste unelte din os”, a precizat de la Torre, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News