Toni Greblă află astăzi dacă este revocat din funcția de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Tot astăzi este dezbătută și votată în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu.
UPDATE 16:
”Revocarea președintelui AEP Toni Grebla este și neconstitutionala și inoportuna în plin proces electoral. Dacă Hotărârea Parlamentului de revocare va fi atacată la CCR va fi anulată” notează avocatul Adrian Toni Neacșu, pe Facebook.
UPDATE 15:
147 de voturi au fost pentru căderea Guvernului Ciolacu, deși moțiunea fusese votată de 155 de senatori și deputați. Moțiunea de cenzură a lui George Simion a picat în Parlament. ”A fost o șaradă politică” a spus Marcel Ciolacu, premierul României, după votul din Parlament.
UPDATE 14:
A început votul la moțiunea de cenzură. Votul este secret cu bile.
UPDATE 13:
Împotriva revocării lui Toni Greblă din fruntea AEP au votat parlamentarii S.O.S. România și POT, dar și un senator AUR.
UPDATE 12: A fost votată revocarea lui Toni Greblă de la conducerea AEP.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, vineri, revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, transmite Agerpres.
Au votat "pentru" 267 de parlamentari, 56 s-au exprimat "împotrivă", iar 71 s-au abţinut de la vot.
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, vineri, raport de adoptare a cererii privind revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.
UPDATE 11: Scandal în Parlament AUR - USR
Deputatul AUR Mihai Enache l-a acuzat vineri pe premierul Marcel Ciolacu de "minciuni" şi a spus că reprezentanţii USR ar trebui să se întrebe dacă "prim-ministrul care a dus PNRR în pragul colapsului" este cel pe care vor să îl susţină.
"Ce vreau să vă propun, pentru că avem în sală câţiva colegi care au probleme cu orientarea de gen politică, de data asta, vreau să vă propun o pauză de consultări şi nu pentru noi, ci pentru colegii de la USR, şi în această pauză să îşi întrebe electoratul dacă premierul Nordis este premierul pe care ei să îl susţină astăzi. Premierul care a dus PNRR în pragul colapsului este premierul pe care să îl susţină astăzi? Premierul care a promis că nu mai sunt taxe şi le-a mărit este premierul pe care să îl susţină astăzi? Şi dacă pentru nişte covrigi, chiar şi de Buzău, este bine să se îngroape politic", a susţinut Mihai Enache, de la tribuna Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, iniţiată de AUR, POT şi S.O.S. România.
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a intervenit după Enache, de la tribuna Parlamentului.
"Dragi români, aţi văzut încă un exemplu din blatul dintre PSD şi AUR. Doi ani de zile i-au lăsat pe ăştia să vorbească ce vor, la microfon. Şi i-au umflat, pentru că Marcel Ciolacu avea nevoie de un bau-bau în turul doi. Marcele, ai umflat prea tare, până a zburat balonul", a spus Moşteanu.
UPDATE 10:
Discursul premierului Marcel Ciolacu în Parlament, la dezbaterea moțiunii de cenzură iniţiate de 155 de deputaţi şi senatori:
"Destrămarea lumii pe care o știm este un fenomen global în plină desfășurare, iar existența noastră într-o nouă realitate total necunoscută devine o posibilitate din ce în ce mai mare.
De aceea, acest moment crucial a devenit și pentru noi o chestiune personală, de țară. Oamenii se uită la noi și așteaptă asumare și responsabilitate.
Astăzi, era un moment în care ne puteam hotărî pe ce drum vrem să mergem și cum ne dorim să arate România în perioada următoare.
În mod normal, o moțiune de cenzură este un bun prilej democratic atât pentru Guvern, cât și pentru opoziție de a oferi răspunsuri la aceste întrebări.
Din păcate, semnatarii moțiunii nu au înțeles nimic din lumea care se schimbă sub ochii noștri. Zero idei, zero soluții, zero alternativă!
Un text plin de minciuni și atacuri la persoană. Niciun proiect pentru România! Și nicio idee despre poziționarea țării în noul context internațional.
Moțiunea de cenzură este, în schimb, o poză din viitorul pe care aceste partide populiste îl vor pentru România. O țară neguvernată, o țară în ruine, decuplată de la fondurile europene și incapabilă să mai plătească pensii și salarii.
O țară care își alungă investitorii și care este lăsată pradă populismului anarhic. O țară slabă și ușor de manevrat de dușmanii săi.
Adevărul e că semnatarii moțiunii vor doar să dărâme. Dar nu vor să conducă. Suveranismul lor se oprește la frica de a-și asuma lucruri clare pentru țară.
Ei vor ca România să nu mai aibă nici Președinte și nici Guvern!
Vor să facă din România un maidan!
Ori a lăsa România în ruine în cel mai complicat moment este un act de trădare, nu de iubire de țară! Și avem datoria să STOPĂM acest lucru!
Ați transformat moțiunea într-o șaradă politică. Sunteți incapabili să vă puneți de acord între voi. Românii vă văd cum vă acuzați reciproc de trădare. Cine semnează, cine votează?! Când podeaua pe care stăm crapă sub noi, voi țipați isteric unii la alții care este mai vândut. Probabil așa înțelegeți voi suveranismul.
Dar, vă dau o veste: guvernul nu este al lui Ciolacu, ci al României! Deci atunci când vă zbateți penibil cu moțiunile, nu cu mine vă bateți, ci cu neputința voastră de a propune ceva concret pentru țară în afară de haos și scandal!
Doamnelor și domnilor,
Astăzi aș fi vrut să vorbim despre economie. Dar cum poți să vorbești serios cu cei care au ca element central în planul lor economic ”apa, hrana și energia”?! Și care spun că industria calului înseamnă progres economic. Am muncit din greu în acești ani să facem sute de kilometri de autostradă, pentru mașini, nu pentru cai! Nu aveți nicio viziune economică, niciun plan coerent, asta e clar!
Astăzi aș fi vrut să vorbim măcar despre problemele sociale. Dar cum să vorbim despre pensiile și salariile românilor când unii dintre voi aveți reședințe fiscale în alte țări, și n-ați plătit aici, în România, nicio taxă și niciun salariu?! Sau cum alții dintre voi vă luați banii prin tot felul de fundații și donații obscure?!
Asta sunteți voi - niște ipocriți! Urlați isteric aici în Parlament cât sunteți în live, după care pactizați obosiți cu meniul globalist de la bufet!
Pe voi nu vă interesează lucrurile serioase și problemele cu care se confruntă cu adevărat românii. Infectați zi de zi societatea cu virusul minciunii și al urii. Mediul vostru în care vă reproduceți politic nu este stabilitatea, ci haosul.
Însă haosul politic pe care vreți să-l aduceți în România, va fi urmat automat de haosul economic. Euro va ajunge până la cer. Toate șantierele din țară vor fi închise. Iar lumea va trăi în sărăcie și fără bani să-și mai plătească facturile.
Voi nu aveți nicio politică. Doctrina voastră este șocul și falsa evlavie.
Alimentați continuu furia și paranoia în timp ce ne vorbiți de un plan divin pentru România. Dumnezeu este iubire. Nu ură!
Voi nu aveți niciun Dumnezeu! Voi aveți doar falși Mesia. Iar pe Dumnezeu l-ați luat ca agent electoral și îi duceți numele în deșert în fiecare zi.
Nu vă crapă obrazul pentru toți preoții care au murit în închisorile comuniste pentru credința lor, în timp ce voi vă folosiți de Dumnezeu tocmai pentru a întoarce România la acele orori?!
Vorbiți de dictatură, dar majoritatea n-ați trăit o zi în ea. Eu am trăit. Am trăit în comunism și bunicii mei au trăit fascismul și extremismul. Și nu vreau să ne mai întoarcem niciodată acolo!
Spuneți că România s-a trezit?! Nu! România e trează dintotdeauna. Și progresează în fiecare zi. Românii muncesc să ajungă din urmă țările din vest. De 35 de ani fac asta zi de zi. Generație după generație. Am intrat în UE, în NATO și în Schengen în acest timp. Călătorim fără vize în Statele Unite. Și ne pregătim să facem parte din clubul celor mai puternice state din lume, în OCDE. Voi sunteți cei care vreți să anulați azi tot acest progres de 35 de ani și să ne întoarcem în beznă. Despre asta este politica voastră!
Adevărul trebuie spus. În timp ce voi vă treziți în fiecare zi în conștiință, milioane de români se trezesc cu noaptea în cap ca să se ducă la muncă.
Bunăstarea nu se construiește prin telepatie, ci cu autostrăzi, școli și spitale. Iar România investește de ani de zile sute de miliarde în dezvoltare!
Investițiile și banii europeni sunt singurul fir divin care dezvoltă România!
Doamnelor și domnilor,
Fără viziune economică și socială, această moțiune ar fi putut vorbi despre valori. Dar pentru că nu o face, o să profit EU de ocazie pentru a-mi reafirma angajamentul profund față de democrație și față de țară.
Am făcut și greșeli pentru care am plătit prețul politic. Dar niciodată nu mi-am trădat țara și românii. Niciodată nu i-am pus în pericol pe români. Niciodată nu am folosit frica de război ca armă în campania electorală. Niciodată nu am pus România în fața unei alegeri imposibile între Statele Unite – care ne asigură securitatea, și Uniunea Europeană – care ne asigură prosperitatea. Niciodată nu am săpat la temelia acestei țări, așa cum fac astăzi așa-zișii patrioți.
Voi nu puteți fi suveraniști când liderul vostru nu e suveranist nici măcar față de propria persoană. Atunci când nu știi dacă te cheamă George sau Giordano, nu ai cum să fii suveranist!
Atunci când ești rezervă de candidat, nu ai cum să fii suveranist. Nici măcar față de propria conștiință. Ești doar o slugă pentru alt șef.
Ce suveraniști sunt cei care de luni de zile se bat între ei ca să facă o poză cu liderii administrației Trump?!
Ce suveraniști sunt cei care stau în primul rând la conferin'e externe și aplaudă când țara lor este batjocorită și denigrată?!
Voi sunteți suveraniști pe punctaje făcute de alții. Dacă mâine pică netul în România, se termină și cu suveranismul vostru. Fără acces la înjurături, ură și violență propagată în mediul on-line, lumea v-ar vedea fix așa cum sunteți. Fără conținut. Fără însușiri. Și fără soluții. Fără telefoane sunteți goi, stimați colegi!
Doamnelor și domnilor,
Din fericire pentru România, planul vostru de distrugere va eșua azi lamentabil. Moțiunea nu va trece, iar țara noastră va continua să aibă un guvern funcțional.
Dar trebuie să fim conștienți cu toții că, atât timp cât ocupăm funcții publice, avem o responsabilitate clară față de oameni. Este adevărat că acest an este unul dificil, nu doar pentru noi, ci pentru toată Europa. Noi am reușit să ținem economia pe plus, în timp ce zona euro a stagnat sau este deja în recesiune. Agențiile de rating au retrogradat Franța și au redus perspectiva noastră și a Austriei. 12 țări iau măsuri de reducere a deficitelor bugetare.
Nu avem altă soluție decât să facem reformele și să ne dezvoltăm prin investiții masive. Am venit cu un buget de dezvoltare, bazat pe investiții publice de 150 de miliarde de lei. Ne vom respecta la virgulă angajamentele prevăzute în Planul bugetar aprobat cu Comisia Europeană, dar și angajamentele NATO.
Mai mulți bani la buget înseamnă mai mulți bani care vor ajunge la români și în dezvoltarea comunităților. Acesta este drumul României, alături de Uniunea Europeană și Statele Unite. Trebuie să găsim echilibrul necesar în acest moment și să putem negocia eficient cu ambele părți, pentru că România are nevoie în egală măsură și de securitate, și de fonduri europene.
Din acest motiv am și spus un NU răspicat trimiterii de trupe românești în Ucraina și DA alocării suplimentare în industria națională de armament.
Vreau să le mulțumesc, de asemenea, partenerilor noștri europeni – Franța, Germania, Spania și Olanda, dar și principalelor familii politice din Parlamentul European- social-democrații și popularii europeni pentru mesajele de solidaritate cu România. Este confortabil să vedem că avem prieteni adevărați pe care ne putem baza în momentele dificile.
Doamnelor și domnilor,
În final, am un mesaj pentru toți colegii de bună-credință din Parlament: veți simți poate uneori impulsul natural să abandonați, să cedați presiunilor populiste și să vă retrageți până trece furtuna.
Dar dacă veți face asta sau veți pactiza cu falșii profeți atunci veți pune umărul la distrugerea națiunii noastre, la manipularea copiilor noștri și la anularea valorilor și a lumii în care trăim.
Eu nu am timp să îmi plâng de milă. Datoria mea și a colegilor mei este să guvernăm. Este timpul să scoatem această țară din mirajul populismul anarhic și instituțiile să redevină puternice. Ura nu poate modela o țară!
Iar pe români îi rog din suflet ca, atunci când iau decizii, să se uite la ce AU realizat cu adevărat în toți acești ani.
La ce am realizat împreună ca națiune în această perioadă.
Și apoi să realizăm cu toții că nu putem să lăsăm această țară pradă celor care vor să o izoleze și să o ducă înapoi în trecut.
Credeți în voi! Credeți în viitorul României!
Vă mulțumesc tuturor! Așa să ne ajute Dumnezeu!!!".
UPDATE 9:
UPDATE 8:
UPDATE 7:
Toni Greblă a afirmat că ştie ce înseamnă o decizie a coaliţiei de guvernământ, dar îi este teamă că exemplul care va fi dat cu el va duce la slăbirea unor activităţi în desfăşurarea procesului electoral.
"Eu, cât şi Autoritatea pe care am condus-o şi o conduc şi astăzi am încercat să rămânem departe de disputele politice, să nu ne angrenăm în niciun caz în acestea, pentru a putea, cel puţin Autoritatea Electorală Permanentă, să rămână să fie neutră faţă de toţi competitorii politici. În ultimul an de zile, nimeni nu m-a auzit pe mine în spaţiul public folosind numele unei formaţiuni politice sau numele unui candidat la alegerile din iunie, respectiv din noiembrie, decembrie, aceasta tocmai pentru a rămâne echidistant faţă de campania electorală, de diverse interese care, firesc, se exprimă, se manifestă în timpul campaniei electorale. Nu am răspuns niciodată la o critică adusă de competitorii politici pentru că, dacă aş fi răspuns, aş fi considerat că mă situez de o parte sau de alta a eşichierului politic", a precizat Greblă, în şedinţa Comisiilor juridice, potrivit Agerpres.
El a respins toate acuzaţiile formulate în cererea de revocare a lui din funcţie, menţionând că raportul Curţii de Conturi a arătat că a fost o eroare în aplicarea legii la stabilirea salariului său. În privinţa sediului Biroului Electoral Central, Toni Greblă a arătat că a fost aprobat un memorandum în Guvern.
Greblă s-a referit şi la o posibilă "execuţie publică" a sa. "O să răspund la nişte întrebări care mi-au fost puse, lăsând la o parte unele afirmaţii care pot fi etichetate ca execuţie publică a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, care este încă în exerciţiu şi care are rolul să organizeze unele din activităţile tehnice pentru buna desfăşurare a alegerilor", a spus el.
Şeful AEP a afirmat că ştie ce înseamnă o decizie politică a coaliţiei de guvernare şi care sunt consecinţele acesteia.
"Ştiu ce înseamnă o decizie politică a coaliţiei la guvernare şi care sunt consecinţele acesteia, dar îmi este teamă că exemplul care va fi dat cu mine va duce la slăbirea unor activităţi pe care trebuie să le efectueze celelalte autorităţi ale statului în desfăşurarea procesului electoral, iar un preşedinte interimar al Autorităţii Electorale Permanente nu cred că este cea mai bună soluţie pentru ca Autoritatea să poată să îşi exercite, aşa cum este prevăzut în lege, atribuţiile pe care le are", a subliniat Greblă.
El a evidenţiat că unele dintre atribuţii se referă la controlul finanţării campaniilor electorale de către formaţiunile politice.
"Primele solicitări de demisie pentru preşedintele Autorităţii Electorale Permanente au apărut după alegerile europarlamentare şi locale, pe care nu Autoritatea a decis să le comaseze. Autoritatea a propus Guvernului un alt program. Şi, după ce au fost confiscate sume de bani de la competitorii politici, de la formaţiunile politice, cuprinse între 5 milioane lei şi 25 de milioane de lei, acum Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat controlul pentru competitorii politici, care au declarat venituri şi cheltuieli în campania pentru preşedintele României de anul trecut şi va confisca, de asemenea, - pentru că documentele sunt în curs de aprobare - peste 20 de milioane de lei de la competitori politici. În această situaţie nu ştiu dacă este normal ca eu să fiu judecat aici de formaţiunile, de reprezentanţii formaţiunilor politice pe care le verific în activitatea financiară şi, uneori, când se constată nelegalităţi dispun şi confiscarea acestor sume", a punctat Toni Greblă.
"Suntem în precampanie electorală, iar, prin declaraţiile pe care le fac eu acum nu aş vrea, în niciun caz, să influenţez desfăşurarea campaniei electorale, însă vorbesc de documente publice care sunt deja pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente", a mai spus el.
UPDATE 6:
Premierul Marcel Ciolacu a ajuns la Palatul Parlamentului pentru votul moțiunii, dar nu a vrut să facă declarații în fața presei.
UPDATE 5:
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, vineri, prin vot, ca vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Zsombor Vajda, să preia funcţia de preşedinte interimar al instituţiei, după ce au dat raport de adoptare pentru cererea de revocare din funcţie a lui Toni Greblă, transmite Agerpres. Decizia urmează să fie supusă votului plenului comun al Parlamentului de vineri.
UPDATE 4:
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, vineri, raport de adoptare a cererii privind revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, transmite Agerpres. Au votat "pentru" 39 de parlamentari, patru "împotrivă", iar unul s-a abţinut. Raportul comisiilor urmează să intre în dezbatere şi să fie supus votului în plenul reunit al Parlamentului, care începe la ora 11:00.
UPDATE 3:
Toni Greblă a făcut noi declarații în fața jurnaliștilor. Acesta spune că nu a cerut o analiză în interiorul AEP pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale, negând astfel informațiile care au apărut pe surse săptămâna aceasta și care ar fi condus la decizia Coaliției de guvernare de demitere a sa din funcția de președinte a AEP.
"Ați văzut motivele pentru care eu consider că nu există niciun motiv temeinic pentru a dispune revocarea președintelui AEP. Prin ceea ce am spus comisiei eu apăr activitatea AEP și prestigiul carierei mele de peste 40 de ani. Am înțeles că ar fi vorba de un punct de vedere legal cu privire la posibilitatea reluării turul doi, așa s-a spus în spațiul public. Cui să cer eu la AEP un punct de vedere legal? Am fost judecător al CCR, am fost secretar general al Guvernului, am fost președinte al Consiliului Legislativ, am nevoie de vreo opinie ca să văd ceva despre reluarea alegerilor? Vă reamintesc și cunoașteți foarte bine că AEP este inițiator al Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit data de 4 mai ca dată de alegere a președintelui României. Eu v-am spus că probabil este și în legătură cu activitățile de control pe care le desfășoară AEP în ceea ce privește veniturile și cheltuielile din campaniile electorale, și probabil acesta să fi fost motivul", a declarat Toni Greblă.
UPDATE 2:
Parlamentarii POT au votat împotriva revocării din funcție a lui Toni Greblă, transmite Antena 3 CNN.
UPDATE 1:
Toni Greblă a ajuns la Parlament. El le-a prezentat parlamentarilor un dosar cu răspunsuri pentru motivele care stau la baza deciziei de revocare a sa din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente.
„Nu, nu mi se pare deloc normal ca președintele AEP, pentru niște alegații foarte vagi, să fie demis acum, când a început procesul electoral”, a declarat Toni Greblă vineri dimineață.
Știrea inițială:
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reunit, vineri, pentru a discuta şi a elabora un raport cu privire la solicitarea de revocare din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, transmite Agerpres.
Şedinţa se desfăşoară cu accesul presei în sală, iar Toni Greblă este şi el prezent. Tot vineri, raportul urmează să intre la vot în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Potrivit unor surse parlamentare, Comisiile juridice urmează să îl propună pentru funcţia de preşedinte interimar al AEP pe vicepreşedintele instituţiei, Zsombor Vajda, după ce se va decide revocarea lui Greblă.
Precizăm că preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a transmis marţi Birourilor permanente reunite propunerea de revocare a lui Toni Greblă din funcţia de preşedinte al AEP.
"Domnul Toni Greblă, în luna martie 2023, la 2 zile după ce a fost numit în această funcţie, şi-a stabilit indemnizaţia lunară cu nerespectarea legii, prin raportare la nivelul salariului minim brut în plată la data numirii (3.000 lei), deşi indemnizaţiile erau îngheţate la nivelul cuantumului de 2.080 lei, valoarea sumelor încasate necuvenit pentru anii 2023 - 2024 fiind constatată şi stabilită de către auditul Curţii de Conturi a României", se arată în solicitare. Vezi mai mult AICI.
Toni Greblă conducea AEP de doi ani, pentru un mandat de opt ani. El a fost propus de PSD, la momentul numirii. Anterior, Toni Greblă a fost judecător CCR, în locul Iuliei Motoc, care a lăsat atunci vacant postul pentru a deveni judecător CEDO. Și acea funcție a ocupat-o tot vreme de doi ani, plecând din Curtea Constituțională după o anchetă a DNA, sub acuzațiile de trafic de influență. Era acuzat că a cerut și primit o mașină de peste 56.000 de euro. După trei ani de la momentul acuzațiilor, respectiv 2018, Toni Greblă era achitat de Înalta Curte, în primă instanță, în 2019 fiind achitat definitiv.
Totodată, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, iniţiată de AUR, SOS România şi POT, va fi dezbătută şi votată azi în plenul reunit al Parlamentului, începând de la ora 11:00. Pentru a fi adoptată, este nevoie de votul majorităţii parlamentarilor, adică de 233 de voturi „pentru”.
„Premierul Marcel Ciolacu a fost impus de către preşedintele ilegitim Klaus Iohannis, în perioada în care acesta îşi încheiase deja mandatul constituţional. Prin urmare, acest Guvern şi acest prim-ministru sunt lipsiţi de orice urmă de legitimitate, reprezentând de fapt prelungirea abuzivă a unui regim respins categoric de cetăţeni. În ceea ce priveşte capacitatea sa executivă, într-o democraţie funcţională, nici măcar nu ar fi fost nevoie de o moţiune de cenzură pentru a-l înlătura - acest Guvern nu ar fi trebuit să existe vreodată”, se arată în moţiune.
DC NEWS va veni cu informații de ultimă oră în cadrul acestui articol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News