Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat mobilizarea preventivă a echipelor de intervenție în mai multe județe din țară, pe fondul alertelor meteo emise de ANM.
Echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost mobilizate preventiv în mai multe județe, pentru a interveni rapid în sprijinul populației în cazul apariției unor fenomene meteo periculoase, potrivit lui Raed Arafat.
„Ieri au fost mai multe coduri nowcasting, portocalii și roșu. Au fost intervenții în 20 de județe, nu complexe, nu probleme grave, fără victime, din fericire, dar au fost acțiuni în care au trebuit să intervină colegii de la Inspectoratul de Situații de Urgență, în sprijinul populației.
Conform modificărilor de astăzi, în privința apariției codurilor portocalii (în cele patru județe), premierul Cătălin Predoiu de ieri a dispus să activăm grupele operative și să monitorizăm continuu. ISU a fost pus în alertă, inclusiv Centrul de Monitorizare de la Departamentul pentru Situații de Urgență.
Astăzi, la apariția codurilor portocalii, s-a decis efectuarea unei manevre de forțe, respectiv din județul Maramureș și județul Cluj: trimiterea de forțe către județul Bacău, din județele Suceava și Bihor, Mureș și Harghita către Vaslui, din județele Alba, Sibiu și Brașov, Covasna spre Galați; din județele Vâlcea și Argeș către Vrancea.
Motivele pentru care trimitem forțele sunt bazate pe faptul că noi nu știm exact dacă va fi o problemă. Este problema ploilor care vor apărea și posibilelor coduri nowcasting - de nivel roșu, eventual, dacă va fi în zonele respective.
Având în vedere că poate fi un impact imediat, al inundațiilor surpriză, normal este să creștem nivelul de atenție și să suplimentăm forțele. Sperăm să nu fie nicio problemă. (...) Echipele ISU sunt pe drum. Dacă unele nu au ajuns deja, altele vor ajunge pe parcursul următoarelor 2 ore”, a spus șeful DSU, Raed Arafat, la Digi24.
„Rugămintea noastră este, dacă se dau mesaje RO-Alert, dacă se dă orice informație din partea autorităților, populația să colaboreze și să execute recomandările, pentru că este în favoarea lor. Pentru a fi păstrați în siguranță. Asta rămâne rugămintea noastră pentru populație.
(...) Este greu de spus ce poate apărea. Fenomenele nowcasting sunt foarte greu de interpretat, de anticipat. Există posibilități să apară (n.r. probleme), nimeni nu știe unde poate apărea un fenomen nowcasting. Există un risc - de aceea ne pregătim.
Depinde ce ne anunță colegii de la ANM. Intervenim din timp, dacă putem, sau reacționăm la ce apare, dacă este un fenomen nowcasting. Dacă este furtună, grindină, oamenii trebuie să se adăpostească în case, să nu iasă pe stradă, să evite să stea lângă copaci, obiecte care pot cădea, precum indicatori stradali, panouri etc. Să fie in interior, asta e foarte important! Este posibil ca unele obiecte să fie aduse de vânt și să lovească o persoană, determinând chiar la decesul acesteia.
Dacă este vorba de viitură și vine o alertă în acest sens, oamenii trebuie să ajungă cât mai repede la un loc înalt. Dacă nu este timp de urcat în pod, atunci trebuie să se ducă într-o zonă mai înaltă decât zona în care se află. Pentru a preveni să fie surprinși de viitură sau să fie blocați în case”, a mai explicat acesta.
„În situația în care ești în câmp deschis, în primul rând, atenție la telefoanele mobile! Trebuie să fie închise, să nu ai o sursă electrică la tine. Acestea sunt lucrurile cele mai importante. Cel mai bine este să nu fii într-o zonă deschisă.
Dacă ești, atunci te adăpostești cât mai aproape de o structură care să te protejeze. Cel mai bine este să fii departe de acel câmp deschis”, a mai transmis Arafat.
Pentru mai multe sfaturi, Raed Arafat sfătuiește populația să acceseze platforma oficială a Guvernului României, dezvoltată de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), fiipregătit.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu