Misterul mormântului regal de la Vergina: Noi descoperiri arheologice contestă că acolo ar fi îngropat tatăl lui Alexandru cel Mare

Fobia ciudată pe care o aveau Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, Napoleon, Mussolini și Hitler / Foto: Pixabay
Fobia ciudată pe care o aveau Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, Napoleon, Mussolini și Hitler / Foto: Pixabay

Mormântul misterios de la Vergina nu adăpostește rămășițele tatălui lui Alexandru cel Mare, arată un nou studiu științific

 

Un celebru mormânt din nordul Greciei, considerat multă vreme locul de veci al lui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, nu adăpostește, de fapt, rămășițele acestuia, potrivit unei cercetări recente publicate în numărul din luna iulie al Journal of Archaeological Science.

În schimb, arată publicația LiveScience, mormântul conține trupurile unui bărbat mai tânăr, ale unei femei și ale șase bebeluși, potrivit arheologilor care au analizat situl.

Descoperit în 1977 la Vergina (fosta Aigai), „Mormântul I” se află sub o movilă funerară și este înconjurat de alte morminte regale.

De-a lungul timpului, unii cercetători au susținut că aici ar fi fost înmormântat Filip al II-lea, însă noul studiu respinge această ipoteză.

 

Nu e tatăl lui Alexandru cel Mare

Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, a fost un rege puternic al Macedoniei, cunoscut pentru reformele militare și extinderea regatului. De zeci de ani,  mormântul descoperit la Vergina, în nordul Greciei, a fost considerat de unii arheologi ca fiind locul de veci al acestuia.

Analiza scheletelor a arătat că bărbatul îngropat avea între 25 și 35 de ani la momentul morții — o vârstă incompatibilă cu cea a lui Filip, despre care se știe că a fost asasinat în anul 336 î.Hr., la aproximativ 46 de ani. Mai mult, datarea cu radiocarbon indică faptul că bărbatul și femeia au trăit între 388 și 356 î.Hr., adică înainte de moartea regelui macedonean.

Femeia, care avea între 18 și 25 de ani, a fost îngropată alături de bărbat, iar absența unei uși la mormânt sugerează că au fost înmormântați simultan. Ambii par să fi făcut parte din elita vremii, având în vedere opulența mormântului. Analizele izotopice au relevat că bărbatul a crescut departe de capitala Pella, în timp ce femeia a fost probabil localnică.

Misterul se adâncește odată cu descoperirea a șase bebeluși în același mormânt, înmormântați între 150 î.Hr. și 130 d.Hr., în perioada romană. Aceștia par să nu aibă legătură biologică cu cele două figuri adulte, ceea ce susține teoria că localnicii ar fi folosit deschiderile rămase de la jafurile antice pentru a îngropa copiii decedați – o practică nu foarte rară în epoca romană, potrivit autorilor studiului.

Cât despre identitatea bărbatului din mormânt, cercetătorii sugerează că ar putea fi un rege macedonean anterior lui Filip al II-lea. Printre candidați se numără Alexandru al II-lea (care a domnit între 370 și 368 î.Hr.) și Perdiccas al III-lea (365–359 î.Hr.), ambii conducători ai unui regat instabil, marcat de conflicte interne și externe.

Rămâne întrebarea: unde este înmormântat, atunci, Filip al II-lea? Mulți specialiști cred că răspunsul se află în „Mormântul II” de la Vergina – un mormânt boltit, găsit neatins de hoți, care conține rămășițele incinerate ale unui bărbat de aproximativ 44 de ani, alături de obiecte funerare de mare valoare. Totuși, acest mormânt nu a fost inclus în studiul recent, lăsând subiectul deschis pentru viitoare cercetări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel