Pe timpul minivacanței prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române 2023, parte dintre cetățeni vor alege să își petreacă timpul liber în zonele montane, precum și în alte zone turistice, ceea ce poate avea drept consecință creșterea riscului de apariție a evenimentelor care pot genera situații de urgență.
„Pentru furnizarea răspunsului eficient la solicitările de sprijin din partea cetățenilor, peste 4.900 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, la nivel național, atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea celorlalte tipuri de misiuni aflate în competență.
În acest sens, colegii noștri pot interveni cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 122 de echipaje de descarcerare, precum și peste 420 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și ambulanțe pentru transport neonatologic.
Totodată, în stațiunea Păltiniș din județul Sibiu a fost operaționalizat un punct de lucru cu activitate temporară care să asigure intervenția imediată în cazul producerii unor situații de urgență în proximitatea pârtiei de schi.
Având în vedere că în această perioadă sunt prognozate fenomene meteorologice de vreme severă, pompierii salvatori rămân la datorie în sprijinul cetățenilor și autorităților pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte.
Pentru prevenirea situațiilor care vă pot pune viața în pericol, urmăriți recomandările noastre și nu porniți la drum, pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
La fel de important este să vă echipați autoturismul corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă.
Prevenirea evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor reprezintă un alt obiectiv prioritar pentru instituția noastră. Astfel, în perioada 1-15 ianuarie, inspectorii de prevenire au derulat 1.050 de controale la nivel național, iar neregulile identificate în teren au fost sancționate cu 2.700 avertismente și 452 amenzi, în cuantum de peste 2.700.000 lei. De asemenea, pentru un obiectiv turistic din județul Bacău a fost aplicată sancțiunea complementară de oprire a funcționării din cauza încălcării grave a cerinței fundamentale „securitate la incendiu”, pentru neasigurarea echipării cu instalații de detectare, instalații de stingere precum și depășirea numărului de niveluri.
Întrucât siguranța beneficiarilor este esențială, astfel de acțiuni se vor derula și în perioada următoare, la unități de turism și de agrement, spații comerciale și alte categorii de obiective.
Din nefericire, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor continuă să genereze pierdeți de vieți, astfel că, de la începutul anului, zilnic, la nivel național s-au produs, în medie, peste 25 de incendii la locuințe. Mai tragic este că în urma acestora 6 persoane și-au pierdut viața, iar alte 16 au fost rănite.
Cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.
Este important să fim responsabili, pentru siguranța noastră și a celor dragi!
Verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură. Nu lăsați copiii nesupravegheați și nu lăsați la îndemâna acestora surse de aprindere.
Consultați și aplicați măsurile și regulile de comportare specifice tipurilor de situații de urgență, accesând platforma națională fiipregatit.ro.
Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu