Psihologii spun că efectele generatoare de fericire provin din mișcarea fizică propriu-zisă.
Simplul act de a pune un picior în fața celuilalt timp de câteva minute ne poate îmbunătăți semnificativ starea de spirit, a descoperit un studiu.
Și nu contează unde o facem, de ce o facem, cu cine o facem sau ce efect ne așteptăm să aibă plimbarea.
Psihologii spun că efectele generatoare de fericire provin din mișcarea fizică propriu-zisă, care este legată de modul în care am evoluat să ne mișcăm pentru a găsi hrană și alte recompense.
Cercetătorii spun că studiul lor este primul care arată acest lucru, eliminând toți factorii asociați cu exercițiile fizice, cum ar fi aerul curat, prezența în natură și satisfacția de a atinge obiectivele de fitness.
În esență, „mișcarea nu numai că provoacă o creștere a sănătății... dar mișcarea întruchipează parțial sau, într-un anumit sens, starea pozitivă”, au scris autorii studiului de la Universitatea de Stat din Iowa în lucrarea publicată în revista Emotion.
În cadrul a trei studii, echipa a testat sute de studenți care nu cunoșteau adevăratul scop al cercetării pentru a nu influența răspunsurile.
Două dintre studii au arătat că studenții care au petrecut 12 minute într-un tur de grup pe jos al clădirilor campusului sau într-un tur plictisitor pe cont propriu al interiorului unei clădiri din campus au raportat o stare de spirit pozitivă.
Acest lucru a fost comparat cu un alt grup care a stat și s-a uitat la fotografii ale aceluiași tur al campusului sau a vizionat un videoclip al aceluiași tur al interiorului clădirii.
Într-un al doilea studiu, efectele pozitive asupra stării de spirit au fost, de asemenea, constatate chiar și atunci când cercetătorii au indus "teamă" participanților înainte de plimbare, instruindu-i că, după plimbare, vor trebui să scrie un eseu de două pagini.
În ultimul studiu, studenții au petrecut 10 minute vizionând singuri un videoclip de la Saatchi Gallery, unul singur, în trei grupuri care fie stăteau jos, fie în picioare, fie mergeau pe o bandă de alergare.
Din nou, la final, studenții care au petrecut timpul mergând au raportat scoruri mai pozitive la starea de spirit decât cei care au stat jos sau în picioare.
Autorii Jeffrey Miller și Zlatan Krizan au scris: "Este posibil ca oamenii să subestimeze măsura în care simpla ridicare de pe canapea și ieșirea la plimbare le va aduce beneficii pentru starea lor de spirit, deoarece se concentrează pe barierele percepute momentan mai degrabă decât pe eventualele beneficii pentru starea de spirit", conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu