Mark Gray, despre raportul MCV: România a făcut numeroase progrese

Mark-Gray dece
Mark-Gray dece

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că România a înregistrat progrese importante de la ultimul raport MCV

"Bilanțul instituțiilor-cheie din domeniul judiciar și în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanțe uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare și îndelung așteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituțiile judiciare și Ministerul Justiției contribuie la soluționarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situația a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic din ultimii ani", a spus Mark Gray, care a prezentat ultimul raport privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV, scrie Agerpres.

El a adăugat că persistă preocupările legate de independența sistemului judiciar.

"În mare, imaginea pe ansamblu arată că se poate să avem niște evoluții pozitive și durabile. Ideea este să se continue pe această cale", a completat purtătorul de cuvânt al CE.

Mark Gray a adăugat că: "Ce am constatat au fost situații mai dificile atunci când vine vorba de Parchet, am constatat în septembrie 2012 această situație. Bineînțeles în ultima toamnă, toamna lui 2013 așadar, au existat probleme în ceea ce privește numirea șefului și adjunctului DNA, evident că au fost niște numiri temporare într-o primă etapă, nu a fost o procedură de consultare integrală. Au existat critici și din partea publicului, și din partea CSM-ului. Lucrurile nu au decurs fără probleme. Asta spunem cel puțin în legătură cu numirile în funcții-cheie. De aceea imaginea proiectată este una neclară, amestecată".

El și-a exprimat îngrijorarea Comisiei privind influența politicului asupra acestor numiri: "Revenim la îngrijorarea pe care nu trebuie să o ascundem — e vorba de influența politicului asupra acestor numiri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel