Rectorul Universităţii Bucureşti, Marian Preda, a demisionat din Comitetul Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior.
Demisia vine ca o formă de protest a modului în care sunt împărţite finanţările.
În luna mai, rectorul Marian Preda vorbea despre provocările care apar pentru învăţământul superior din România în această perioadă şi spunea că este nevoie de o finanţare mai consistentă.
"Cred că, în general, societatea noastră se află într-un moment de răscruce, iar învăţământul superior nu putea face excepţie. Noi, cei care reprezentăm şi conducem instituţiile din învăţământul superior, trebuie să ne adaptăm şi să dăm dovadă de flexibilitate, adaptabilitate în deciziile noastre şi atitudinea pe care o avem faţă de actorii din sistem.
(...) Eu nu sunt preocupat atât de mult de capacitatea universităţilor româneşti de a se adapta la context, ci de capacitatea societăţii noastre de a se adapta la schimbările din învăţământul superior. Cred că cele mai multe universităţi româneşti au înţeles cât de importantă este internaţionalizarea.
Ne raportăm la o piaţă a muncii şi a educaţiei europene într-un mod rezonabil. Dar din păcate avem nevoie de o finanţare mai consistentă, la nivelul costurilor reale pe student. Asta cred că e o provocare pentru perioada următoare. Cred că trebuie să ieşim din inerţia calculării finanţării în funcţie de elementele istorice şi trebuie să definim acele costuri reale pe student, cu specificaţia că nu trebuie scăzute niciunde finanţarea. Unde costurile reale ar fi sub cele de până acum, ar trebui să îngheţăm valoarea anterioară a finanţării pe student, urmând ca nimeni să nu piardă.
De asemenea, unde costurile reale sunt peste finanţarea anterioară, şi eu cred că în zona socio-umană a fost nevoie de o scădere a calităţii educaţiei pentru a putea face faţă prin subfinanţare, va fi nevoie de o creştere a finanţării, care ar echilibra, din punct de vedere intern, raportul dintre facultăţile excedentare şi cele deficitare", a declarat Marian Preda.
"Cred că trbuie să începem să ne gândim la o reducere a numărului de locuri finanţat de la bugetul de stat, cu o creştere proporţională a finanţării medii pe student, indiferent de celelalte calcule ale costului pe student. Acesta ar fi un prim pas pentru rezolvarea pe termen mediu şi lung a problemelor de dificultate a accesului la educaţie, de selecţie reală a candidaţilor la programele la care nu avem competiţie majoră şi, deci, oricine poate să intre. Desigur, oricine trebuie să poată să intre, dar unii dintre candidaţi ar trebui să fie în zona de taxă", a mai spus rectorul Universităţii Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News