Marian Enache, președinte CCR, a fost astăzi despre sistemul de drept și ordinea juridică, dar și cum este afectată de ceea ce se întâmplă astăzi.
Preşedintele CCR, Marioan Enache, a declarat astăzi că ”orice societate din orice orânduire îşi constituie un sistem de drept şi o ordine juridică, culminând în contemporaneitatea noastră cu resurecţia şi exigenţele statului de drept şi ale constituţionalismului, condiţie sine qua non a oricărei comunităţi autentic democratice (...) Scopul francofoniei juridice îl reprezintă formarea conştiinţei şi educaţiei juridice pentru apărarea democraţiei şi a libertăţilor cetăţeneşti, astfel încât dreptul şi justiţia sunt aduse în forumul societăţii, mai aproape de interesele şi de sensibilităţile sociale ale oamenilor”.
Declarația a fost făcută în debutul celui de-al 10-lea Congres trienal al ACCF.
”Promovarea şi afirmarea, prin interpretarea Constituţiei, a conceptului şi a realităţii democraţiei constituţionale reprezintă un imperativ de prim ordin pentru judecătorii care exercită prerogative şi atribuţii constituţionale. Democraţia constituţională este cheia de boltă a organizării statului de drept, un concept-fundament şi ordonator al funcţionării statului şi a societăţii civile”, a mai transmis Enache.
Potrivit acestuia, ”instituirea şi consolidarea controlului de constituţionalitate şi a constituţionalizării sistemelor de drept constituie garanţia directă a însăşi democraţiei constituţionale”.
”Observăm că, în epoca pe care o traversăm, ordinea constituţională a societăţii moderne este afectată de fenomenele relativizării şi deconstructivismului criticist-nihilist, care tind să îi conteste legitimitatea democratică şi să o înlocuiască cu noi reciclări ideologice sterile, derapaje şi „mode” ale unei subculturi juridice. Se promovează, astfel, noi limbaje artificiale de tip propagandistic menite să erodeze încrederea în valorile noastre juridice consacrate prin experienţa istorică, ceea ce ne plasează în sfera distopiilor”, a mai transmis preşedintele CCR.
Marian Enache afirmă, de asemenea, că ”francofonia juridică se opune, fără echivoc, tuturor ismelor, manifestărilor şi metodelor manipulării, dezinformării, uneori chiar în cadrul organizat al informării, discursului urii şi discriminărilor, violenţei, populismului, extremismului şi demagogiei, încălcării drepturilor şi libertăţilor, toate forme pe cât de pasionante şi seducătoare, pe atât de denaturate şi deformante ale finalităţilor dreptului şi civilizaţiei democratice”, arată news.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News