EXCLUSIV  Marea minciună: reformă=creșteri de taxe și concedieri

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @johan111
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @johan111

”Nu ar fi nici responsabil, nici patriotic ca PSD să facă un pas în spatele cortinei și să spună 'Pe scenă să rămână alții, care să curețe această criză'. Mă aștept ca PSD să facă parte dintr-o coaliție care încearcă să găsească soluții”, spune Dominic Fritz, USR. Cât de nepopulare sunt soluțiile, de se tem atât pesediștii, cât și peneliștii/useriștii de guvernare? De ce se agită spectrul venirii FMI?  

Fiindcă ”tăiem 25% din salariile bugetarilor, creștem TVA cu 5 procente”, a distrus PDL-ul și l-a aruncat la marginea politicii pe Băsescu. Iar politicienii, de la Stânga la Dreapta, nu văd alte căi de reducere a deficitului bugetar.

Dar, asta nu înseamnă că nu există. Oricum, creșterile de taxe și impozite nu înseamnă decât inflație și stagnarea, ba chiar contracția economiei. Reducerea aparatului bugetar nu e posibilă de la o lună la alta.

De fapt, care e suma în discuție? Cât ar trebui guvernul să colecteze în plus sau să cheltuie în minus? Vorbim despre 2 sau 3 procente din PIB? Un punct procentual înseamnă 3 miliarde de euro. Cu 6 miliarde, deficitul s-ar reduce la 7%, o țintă onorabilă pentru 2025.

Să vedem ce soluții are Dreapta. Neoliberalismul, scrie la dicționar, urmărește reducerea dimensiunii și rolului statului, favorizând privatizarea, dereglementarea și comerțul liber. Dreapta susține piețele libere, taxele mai mici și o reglementare mai redusă, care să favorizeze creșterea economică. Una dintre principalele politici adoptate de guvernele cu tendințe neoliberale a fost privatizarea.

Ați auzit așa ceva în campania electorală?

Listarea la bursă a unui pachet de acțiuni la Hidroelectrica de 17% a adus Fondului Proprietatea 1,1 miliarde de euro. Ar fi nevoie de șase astfel de privatizări, anul acesta. De ce nu se fac?  Sunt deranjați șefii numiți politic la conducerea sutelor de companii, regii sau altor firme cu capital de stat? Suferă că trebuie să muncească juma de oră pentru listarea la bursă? Se tem miile de beneficiari a indemnizațiilor de ședință, din CA-uri, că vor fi mai greu de dirijat contractele spre firmele apropiaților, după listarea la bursă? Zic că mai bine suferă ei decât să sufere milioane de contribuabili sau de pensionari.

Ce ar mai putea face guvernul, rapid, ca să dinamizeze economia? Neoliberalismul propune dereglementarea, dar ce să vezi, la noi Comisia de tăiat hârtii a lui Cioloș a fost îngropată sub un munte de hârtii, multe ștampilate chiar de miniștri de Dreapta. Să ne uităm la clasamentul privind ușurința de a face afaceri: locul 55, la mare distanță de Irlanda, Danemarca, Estonia, Bulgaria, ca să ne referim doar la statele europene care ar putea să dea lecții viitorului Executiv.

A vorbit Dreapta despre astfel de măsuri în campania electorală pe care zice că tocmai a câștigat-o, prin Nicușor Dan? Este în stare să le pună în aplicare, dacă ajunge în Palatul Victoria?

Susținerea din guvern a creșterilor de taxe și impozite o fi un gest responsabil din partea PSD, cum spune Dominic Fritz, dar nu și unul patriotic. Dacă ”reforma” îngroapă economia, cum este cel mai probabil să se întâmple odată cu creșterea taxelor, care e alternativa la PNL-USR-PSD-UDMR, din Opoziție? POT sau SOS?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel