Mai ai casete VHS acasă? Prețurile acestora ajung la niște sume foarte mari

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Casetele VHS au fost unul dintre cele mai populare medii de stocare video începând cu anii 1970 și până în anii 2000.

Mulți români încă mai au în locuințe câteva casete VHS. În multe case, casetele video vechi au devenit complet inutile, deoarece puțini mai au chiar și un player VHS funcțional, scrie verkkouutiset.

Mulți poate chiar au fost tentați să le arunce în timpul curățeniei de primăvară, pentru a elibera rafturile de niște obiecte pe care le consideră inutile. Totuși, înainte de a le arunca sau a le da dona, merită să verifici dacă printre casetele tale video nu se ascund și unele rare, dorite de colecționari. Pentru cele mai rare dintre casetele VHS se plătesc niște sume foarte mari.

Potrivit colecționarului Ville Lähde, valoarea casetelor VHS în rândul pasionaților este influențată în principal de raritatea și atractivitatea acestora, deci, în esență, de raportul cerere-ofertă. Cele mai valoroase exemplare sunt cele extrem de rare, unele existând în doar câteva zeci de copii sau chiar unice, ceea ce le poate crește considerabil prețul.

Ville Lähde este și administratorul canalului YouTube Videospace și al unui site specializat, unde se găsește o listă actualizată cu cele mai scumpe casete VHS. Utilizatorii pot introduce prețurile de vânzare ale casetelor, iar platforma calculează automat un preț mediu.

În prezent, cea mai scumpă casetă VHS listată este filmul science fiction „Buck Rogers” din 1979, al cărei preț mediu ajunge la 1.051,50 euro.

Potrivit lui Lähde, prețul ridicat al acestei lansări se explică prin raritatea sa.

„Este atât de rară ca format VHS, încât nici eu nu am văzut-o vreodată nicăieri“, dezvăluie colecționarul experimentat.

Printre cele mai valoroase casete VHS se evidențiază genurile science fiction, horror, western și filmele devenite cult. Exemple de casete VHS valoroase sunt, printre altele, „Valea Morții”, „Blestemul mormântului mumiei” și „Războiul stelelor” original (filmul a primit mai târziu subtitlul Episodul IV: O nouă speranță, odată cu continuările). Pentru multe alte casete rare se plătesc destul de des câteva sute de euro.

Pe lista celor mai scumpe lansări VHS apar și vechile casete Disney, precum „Mickey și Donald în spectacolul stelelor” și „Donald Duck și nepoțeii în aventuri”. Prețul mediu pentru ambele lansări este de o mie de euro.

Ce sunt casetele VHS?

Casetele VHS sunt dispozitive fizice folosite pentru stocarea și redarea materialelor video pe bază de bandă magnetică. Practic, ele constau dintr-o bandă subțire de material magnetizabil înfășurată într-o carcasă de plastic dreptunghiulară, care poate fi introdusă într-un aparat numit videocasetofon (sau VCR). Pe această bandă, semnalele video și audio sunt înregistrate magnetic, permițând astfel redarea filmelor, emisiunilor sau înregistrărilor realizate de utilizatori.

În esență, casetele VHS funcționează similar unei înregistratoare audio pe bandă, dar adaptate pentru video. Când caseta este introdusă în videocasetofon, mecanismul aparatului derulează banda magnetică în fața capetelor de citire/scriere care decodează sau înregistrează semnalul video și audio. Acest proces face posibilă atât vizionarea materialului înregistrat, cât și capturarea unor noi imagini sau sunete pe bandă.

Astfel, casetele VHS au fost un mijloc foarte accesibil și popular pentru stocarea și vizionarea conținutului video înainte de apariția tehnologiilor digitale moderne, cum ar fi DVD-urile sau serviciile de streaming. Ele au permis utilizatorilor să păstreze înregistrări personale, să închirieze filme sau să revadă programele preferate oricând doreau, ceea ce a schimbat radical modul în care oamenii consumau divertismentul vizual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel