Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că nu recunoaște legitimitatea alegerilor organizate astăzi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
”Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaște legitimitatea așa-ziselor alegeri organizate la 12 decembrie 2021 în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează, și cu această ocazie, faptul că România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, în conformitate cu dreptul internațional, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său european.” anunță MAE.
ProTV Chișinău transmite că Transnistria a preluat practica rusă și a organizat alegeri prezidențiale timp de trei zile. La alegeri s-au înscris doi candidați. Unul este actualul lider al regiunii, al doilea nu este cunoscut oamenilor din zonă.
Scrutinul nu este recunoscut de Chișinău și nici de comunitatea internațională. Se pare însă că alegerile vor fi recunoscute oricum, chiar și indiferent de prezența la vot. Oamenii spun că au votat pentru un viitor mai bun, așa cum îl văd ei mai bun: ”Pentru viitor, ca să fie pace, să nu fie probleme”, ”În primul rând votez pentru Rusia, pentru pământul nostru, pentru toți oamenii buni”.
Federația Rusă a trimis pentru alegerile neconstituționale din stânga Nistrului o întreagă delegație formată din deputați din Duma de Stat și politologi ruși, conform deschide.md. Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a anunțat că și el s-a întâlnit cu delegația rusă.
Republica Moldova și Fedarația Rusă au semnat, cu 20 de ani în urmă, un Acord de prietenie, pe care Rusia l-a încălcat începând cu semnarea lui, mai exact articolul 5 în care se menționează că ”părțile se vor abține de la acțiuni ce vor susține sau încuraja mișcări separatiste de pe teritoriul țărilor lor”.
”Dacă România şi Ucraina vor fi ameninţate de un atac al Rusiei, Republica Moldova nu va avea unde fugi”, a declarat expertul militar ucrainean Mykhailo Samus, director la New Geopolitics Research Network, mai arată sursa citată. Potrivit acestuia, regiunea transnistreană este o ameninţare pentru Ucraina, dar în special pentru Republica Moldova şi chiar şi pentru România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu